Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Megújulás a Bagolyvártól a Pálmaházig 2016. szeptember 8.

Jubileumi cikksorozatunk mostani részében tovább folytatjuk az elmúlt bő két évtizedben megvalósult rekonstrukciós munkák és fejlesztések eredményeinek bemutatását, a Bagolyvártól kezdve egészen az Akváriumig.

A 2014-ben átadott Ausztrál ösvényAz Állatkert múltjáról szóló jubileumi cikksorozatunk legutóbbi részében azt kezdtük el áttekinteni, hogy miként újultak meg az állatkerti létesítmények az elmúlt bő két évtizedben. Szó esett például a Főkapu, a Madagaszkár-ház, az emberszabású majmoknak otthont adó épület, az Elefántház és a Nagyszikla újjászületéséről, illetve a Szavanna-komplexum, a Mérgesház és az India-ház létesítéséről. Mostani írásunkban a Bagolyvár, a Kisszikla és környéke, a Pálmaház és az Akvárium újjászületéséről, a Dél-Amerika és az Ausztrál zóna, valamint a Xántus János-ház kialakításáról esik szó.

Az egykori Madárház épületében 2010-ben átadott Ausztrálház éjjel aktív állatokat bemutató csarnokának berendezéseA Bagolyvár voltaképpen az Állatkert legrégebbi épülete, hiszen már a megnyitáskor, 1866-ban is állt. Eredetileg Szkalnitzky Antal és ifj. Koch Henrik tervei szerint építették fel, majd 1909 és 1912 között, amikor az Állatkert nagy átépítése volt, a Bagolyvárat korábbi helyéről a kert egy másik pontjára helyezték át, s némileg változtatva újra felépítették. A már eleve romnak épült Bagolyvárhoz az 1980-as évek derekán több új épületszárnyat is csatoltak, kialakítva az akkori „farkastanyát”, illetve teljesen új bemutatóhelyet kaptak a vidrák is. Az elmúlt két évtizedben ez a térség több lépcsőben született újjá. Az 1980-as években emelt épületszárnyakban 1997-ben a Vízparti Élet Háza került kialakításra, amely jelenlegi formájában 2004 óta működik, az egykori Vidraházban pedig a Pákásztanya várja a látogatókat: ez utóbbit 2007 nyarán adtuk át a nagyközönségnek.

A Pálmaház látképe az 1990-es években, még a felújítás előttA szomszédos épület eredetileg madártelelőnek épült 1954-ben, s akként is működött egészen az 1990-es évek végéig. 1999-től a „Természet ékszerei” című, főleg trópusi madaraknak, hüllőknek és kétéltűeknek otthont adó bemutatóhelyként szolgálta a nagyközönséget, majd 2007-ben itt nyílt meg a Xántus János nevét viselő állatház, amely nagyrészt a délkelet-ázsiai állatvilág képviselőinek ad otthont.

A szomszédos, 1912-ben épült Fácánház nagy rekonstrukciójára 1998-ban került sor, de azóta is több kisebb-nagyobb felújítás történt az állatház térségében, amelynek során az eredeti műemléki külső megtartásával sikerült megnövelnünk az állatok számára rendelkezésre álló fűtött belső férőhelyek alapterületét.

Készül a Pálmaház új terráriumainak berendezése (2000) A Fácánházzal szemközti Dombház viszont teljesen új építmény: a kenguruknak és kazuároknak otthont adó, félig a földbe süllyesztett, zöld tetős állatház a hozzá kapcsolódó kifutókkal 2004-ben került átadásra. Ugyancsak új építménynek tekinthető a ragadozó madarak egykori röpdéjének helyén kialakított Dél-Amerika ház a hozzá tartozó kifutóval, amely 1999-ben lett felavatva.

A Dél-Amerika házzal szomszédos zónában 1996-ban, a millecentenárium program részeként került átadásra a Parasztudvar és a szomszédos állatsimogató, amelynek néhány építményén 1999-ben további fejlesztések történtek. A területen 2014-ben következtek be újabb jelentős változások, ugyanis a háziállatokat átkerültek a Holnemvolt Parkba, s az ilyen módon felszabaduló övezetben az Ausztrál zóna bővülhetett tovább. Az egykori állatsimogató helyén még 2014-ben az Ausztrál ösvényt alakítottuk ki, a Parasztudvar helyére pedig 2015-ben a koalák új háza és kifutója került.

A felújított Pálmaház látképeAz Ausztrál-zóna persze ekkor már évek óta töretlenül fejlődött. A folyamat a nagyobb testű kenguruk Dombházba való költöztetésével még 2007-ben kezdődött, majd az 1912-ben Madárháznak épült állatházban alakítottuk ki az Ausztrálházat, amelynek ünnepélyes megnyitója 2010 januárjában volt. Átalakultak a szomszédos épületek és kifutók is, az egyik ilyen kisebb pavilon például 2011-ben a vombatok új otthona lett. Az Ausztál-zónához tartozik az egykori Szarvasház boronafalas faépülete is. Ez eredetileg szintén 1912-ben épült, és sokáig ott állt, ahol ma az emberszabású majmok háza helyezkedik el. Az 1980-as évek derekán a régi Szarvasházat lebontották, majd mai helyén újra felépítették. Itt először a darvak új otthonaként működött, majd kiállítások és előadások helyszínéül szolgált, de laktak benne dél-amerikai kisemlősök is. Legújabb funkcióját 2013-ban nyerte el, azóta az erszényesnyestek, illetve a hangyászsünök laknak a szarvasokhoz ma már csak történelmi nevében kapcsolódó állatházban.

Az Akvárium felújítás közben Az elmúlt bő két évtized legnagyobb felújítási programjai közé tartozott a Pálmaház rekonstrukciója. Ez voltaképpen már az 1990-es évek elején megkezdődött, ám amikor 1994-ben prof. dr. Persányi Miklós átvette a kert igazgatását, a beruházás épp csipkerózsika álmát aludta. Lényegében elfogyott a pénz, a munka menet közben állt le. A terveket át kellett dolgozni, a kivitelezéshez megfelelő anyagi forrásokat kellett szerezni, majd az új Pálmaház benépesítéséről is gondoskodni kellett. Ez a túlzás nélkül heroikus munka végül 2000-ben fejeződött be, majdnem egy évtizednyi zárva tartás után ekkor nyitotta ki kapuit ismét a patinás bemutatóhely a nagyközönség előtt. A Pálmaház azóta is folyamatosan működik, bár a bemutatott gyűjtemény tekintetében kisebb-nagyobb változásokra időközben is sor került. A régi időkhöz képest már 2000-ben újdonságot jelentett, hogy az állatok bemutatása, amely korábban szinte csak két oldalszárnyra korlátozódott, ekkortól a Pálmaház egészében általánossá vált. Vagyis állatok és növények együttesen kerültek bemutatásra. Azóta annyi változás történt, hogy a trópusi bemutató hangsúlyozottan az újvilági trópusi élőhelyek állat- és növényvilágára koncentrál, ezért is került az építmény bejárata fölé az „America Tropicana” felirat.

A 2004-re megújult Akvárium nézőtereA Pálmaház alatti Akvárium ugyancsak patinás létesítmény, ez is 1912-ben nyílt meg először. Az idők során többször is át kellett alakítani, de az igazán nagy rekonstrukció mindig elmaradt. Egészen az 1990-es évek legvégéig, amikor végre ehhez a létesítményhez is hozzá lehetett nyúlni. A műemléki keretek megtartása, a Róth Miksa műhelyében készült mozaikok restaurálása mellett az akváriumi üvegek mögé megnagyobbított medencék kerültek, az elérhető legkorszerűbb gépészeti háttérrel felszerelve. Az újjászületett Akvárium újbóli megnyitására 2004 januárjában kerülhetett sor.

A megújult és új létesítmények sorát hosszan lehetne még folytatni, hiszen az elmúlt két évtizedben újra felépült a háborúban elpusztult nádfedeles Krokodilház, teljesen új bonsai pavilont is kialakítottunk, sőt mit több, a rekonstrukciós munkák kiterjedtek a park növényzetére, sőt még a közműhálózatra is. Így az 1994 óta eltelt bő másfél évtizedben szinte egyetlen pontja sem volt az Állatkertnek, amelyet a megújulás, a korszerűsítés ne érintett volna.