Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett állatokat engedtünk szabadon 2014. július 11.

Állatmentő tevékenységünk legnagyszerűbb pillanatai közé tartozik, amikor a hozzánk bekerült emberi segítségre szoruló állatokat gyógyulásuk, felerősítésük vagy felnevelésük után természetes élőhelyükön szabadon engedjük. A legutóbbi ilyen elengedésre kedden került sor Királyrét térségében. Munkatársaink és a hozzájuk csatlakozott vendégek 12 védett állatfaj összesen 55 egyedét engedték szabadon. A megmentett, és most a természetbe visszajuttatott állatok természetvédelmi eszmei értéke mindösszesen 2.127.000 Ft.

Tíz keleti sünt, három vörös vércsét, egy küszvágó csért, tizenhat erdei fülesbaglyot, három macskabaglyot, egy sarlósfecskét, négy széncinegét, két házi rozsdafarkút, négy feketerigót, két házi és két mezei verebet, valamint hét mocsári teknőst engedtek szabadon munkatársaink az Állatkert madármentő tevékenységének keretében. A szóban forgó állatok sérült, legyengült, illetve elárvult, tehát emberi segítségre szoruló állatként kerültek be természetvédelmi mentőhelyünkre. Mivel mostanra mindegyikük fejlettsége, egészségi állapota és kondíciója elég jó ahhoz, hogy a természetben újra emberi segítség nélkül képesek legyenek megélni, ezért került sor a természetes élőhelyen történő szabadon engedésre.

A megfelelő helyszín kiválasztásához előzetesen egyeztettünk a területen illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel. Magára az elengedésre július 8-án kedden került sor a Börzsöny egyik ún. kismedencéjében, Királyrét térségében. Az egyes állatokat persze más-más konkrét helyeken engedtük szabadon, a mocsári teknősök pedig valamennyien a Bajdázó-tó vizébe kerültek.

Az állatok elengedése igazi közösségi esemény volt, hiszen nemcsak a mi munkatársaink vettek benne részt, hanem a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont aktuális vendégei is. Így a gyerekek és szüleik maguk is segítettek az állatok elengedésében. Az eseményhez csatlakozott a Börzsöny Alapítvány is, ők is hoztak elengedésre váró állatokat.

A Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai évente mintegy kétezer hazai védett és fokozottan védett állatot mentenek. E mentő tevékenységre az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt kerül sor. A mentő tevékenységről bővebben itt olvashat.