Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett madarak elengedése a Hortobágyon 2015. augusztus 17.

Gólyákat, vörös gémet, egerészölyveket, kuvikot és több más mentett madarat engedtek szabadon munkatársaink a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén. A megmentett, s most a természetbe visszajuttatott madarak együttes eszmei értéke 925 ezer forint.

Az állatmentő tevékenység talán legfelemelőbb eseménye, amikor a legyengülten, vagy sérülten bekerült állatokat felgyógyulásuk és megerősödésük után újra szabadon engedjük. Nemrégiben be is számoltunk egy ilyen eseményről, amikor Somogyban került sor 34 mentett állat szabadon engedésére. A múlt héten újabb szabadon engedésre került sor, ám munkatársaink ezúttal a Hortobágy térségében juttattak vissza a természetbe 14 mentett madarat. Összesen két gólya, két egerészölyv, egy vörös gém, egy kuvik, négy füsti fecske, egy szürke légykapó és három fekete rigó térhetett vissza természetes élőhelyére. Ezek a fajok mind természetvédelmi oltalom alatt állnak, mi több, a fehér gólya, a vörös gém és a kuvik fokozottan védett fajnak számítanak. A megmentett és most szabadon engedett állatok együttes eszmei értéke mindösszesen 925 ezer forint.

Az elengedésre a Hortobágyi Nemzeti Park górési állomásánál, Kócsújfalu közelében került sor. Állatkertünk hosszú ideje működik együtt a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, amelynek az említett Górés-tanyán kívül Malomházán, a Hortobágyi Vadasparknál van olyan létesítménye, ahol mentett madarakkal, illetve azok visszavadításával foglalkoznak. 

A hortobágyi elengedés mellett a közelmúltban több más helyszínen is történtek kisebb-nagyobb repatriálások, ahogy a mentett állatok szabadon engedését szakmai körökben nevezik. Ezek során több mint húsz sünt, két zöld küllőt és négy nagy fakopáncsot vittek vissza munkatársaink természetes élőhelyükre.

Az Állatkertben zajló madármentő-, illetve állatmentő tevékenységről, amely az intézményünk által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt zajlik, további érdekességeket tudhat meg ide kattintva.