Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett madarakat engedtünk szabadon 2017. augusztus 2.

Tizenhárom védett és egy fokozottan védett madárfaj összesen 62 mentett egyedét engedtük szabadon a Hortobágy térségében, erre alkalmas élőhelyen, a helyi szakemberekkel együttműködve. A megmentett madarak együttes eszmei értéke 2,7 millió forint.

A Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve az intézmény által létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány mentő tevékenységének részeként múlt héten 62 mentett madarat engedtünk szabadon a Hortobágy térségébe. Az állatok többsége emberi segítségre szoruló (pl. elárvult, fészekből kiesett) fiókaként került be hozzánk, mostanra azonban már eléggé fejlettek és erősek ahhoz, hogy önállóan boldoguljanak.

A repatriálásra, vagyis a természetbe való visszajuttatásra a hortobágyi pusztán, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Górési Madármentő Központjánál, illetve az annak közelében lévő, a madarak számára alkalmas élőhelyeken került sor. Elengedés előtt valamennyi állat azonosító gyűrűt kapott, magában az elengedésben pedig a Nemzeti Park és az Állatkert munkatársaink kívül a központot meglátogató iskolások is részt vettek.

Összesen 19 vörös vércse, 8 erdei fülesbagoly, 2 macskabagoly, 3 kuvik, 4 karvaly, 5 házi rozsdafarkú, 3 molnárfecske, 8 fekete rigó, 2 nagy fakopáncs, 1 zöld küllő, 1 tengelic, 1 mezei veréb, 1 szürke légykapó és 4 házi veréb került elengedésre. E fajok mindegyike védett, illetve a kuvik fokozottan védett fajnak számít. Összesen 62 mentett madár jutott vissza a természetbe, eszmei értékük meghaladja a 2,7 millió forintot.

A múlt heti hortobágyi repatriálás mellett az Állatkertbe hasonló ok miatt bekerülő kistermetű énekesmadarak szabadon engedése is folyamatosan zajlik.

A Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve az általunk létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány tevékenységéről további információkat itt olvashat.