Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mi van a Nagy-tó alján? 2015. november 5.

Medertisztítási munkálatok miatt néhány hétre leengedtük a Nagy-tó vizét. A leengedéskor biztonságba helyeztük a tóban élő állatokat, de találtunk egyebet is. Például beejtett okostelefont, szemüveget, gyermekjátékot, sőt visszapillantó tükröt is.

Az Állatkert egyik legrégebbi bemutatóhelye a Pálmaház közelében található Nagy-tó. Ezt a tavat a pesti csatornahálózatot, illetve a dunai rakpartokat is tervező, a mai Nagykörút nyomvonalára pedig hajózócsatornát álmodó jeles mérnök, Reitter Ferenc mérnök tervei alapján az 1866-os megnyitásra alakították ki. A kert története során alakja több ízben is változott. Jelentősen átalakították az 1909 és 1912 közötti átépítés idején, az 1930-as években pedig egy sétányt alakítottak ki a délkeleti oldalán.

Bár a tó mesterséges, a benne zajló folyamatok lényegében azonosak a természetes tavakéval. Ez azt jelenti, hogy a mi tavunkban is van üledékképződés, és hosszabb távon a feltöltődésével is számolni kellene. Ezt azonban természetesen nem várjuk meg, hanem néhány évente leengedjük a tó vizét és az egész medret kitakarítjuk. Utoljára 2010-ben volt a tó leengedve, így mostanra ismét eljött az ideje a medertisztítási, tókarbantartási munkálatoknak.

A víz leengedésekor természetesen össze kell gyűjteni a tó összes vízi állatát. Ez elsősorban az itt élő félezer ékszerteknőst jelenti, illetve azokat a sokszor egészen tekintélyes méretű halakat, pontyokat, busákat, amurokat, amelyek ugyancsak a tó lakói. A tóból összegyűjtött állatokat a munkálatok idejére átmeneti szálláson helyeztük biztonságba.

A tó leeresztésekor teknősök, halak, illetve temérdek iszap mellett egyéb dolgokat is lehet találni. Elsősorban olyan tárgyakat, amelyeket a közönség dobott vagy ejtett a tóba. Munkatársaink több mobiltelefont, okostelefont is találtak, természetesen már használhatatlan állapotban, de napvilágra került több gyermekjáték (műanyag my little pony figura, sárkány és dinoszaurusz figura stb.) és szemüveg is. A legfurcsább tárgy, amit a tóban találtunk, egy visszapillantó tükör volt. Nem tudjuk, hogyan kerülhetett oda, s hogy a hozzá tartozó autó hol lehet. A tóban nem találtuk…

A medertisztítási munkálatok előreláthatólag az elkövetkező heteket is igénybe veszik még, de azon dolgozunk, hogy Mikulásra ismét fel tudjuk tölteni a tavat, hogy az iszaptenger helyett újra szépen csillogó víztükör fogadja a Nagy-tó környékén sétáló látogatóinkat.