Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nyíltnak a virágok az Állatkertben 2015. február 12.

Állatkertünk parkjában már most gyönyörködhetünk a legkorábban nyíló virágokban. A legelső hóvirágok január közepén bújtak elő, s mostanra már egész sokat lehet látni belőlük. A napokban az első néhány szál téltemető is szirmot bontott.

A Fővárosi Állat- és Növénykert – amint neve is mutatja, nemcsak állatokat, hanem növényeket is bemutat a nagyközönségnek, méghozzá igen nagy fajszámmal és változatossággal. Éppen ezért amikor csak lehet, erről az igen gazdag botanikai gyűjteményről is igyekszünk szólni. Erre mostanában igen jó alkalom is kínálkozik, hiszen Állatkertünk parkjában épp ebben az időszakban tűntek fel az első virágok.

Az első hóvirágok valójában már január közepén megjelentek, de ekkoriban még csak néhány volt belőlük. Azóta azonban egyre több bújt elő, s most már egészen sok hóvirágot látni teljes pompájában. A hóvirágnál jóval kevésbé közismert a boglárkafélék közé tartozó, sárga virágú téltemető, amelynek több példánya épp a napokban bontott szirmot. Ez a faj eredetileg nem volt honos Magyarországon, mivel mediterrán eredetű növény. Először kolostorkertekben, füvészkertekben lehetett találkozni vele, az elmúlt egy-két évszázadban azonban országszerte elterjedt, s – amint a neve is mutatja – a hazai flóra legkorábban nyíló vadvirágai közé tartozik.

A hóvirág és a téltemető az Állatkert több pontján is nyílik, a legjobban azonban a Xántus János-ház és a Kisszikla oldala közötti sétány mentén lehet látni őket.