Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nyolcezernél is több résztvevő a Sérült Gyermekek Napján 2018. szeptember 19.

Nyolcezernél is több fogyatékossággal élő gyermek és fiatal vett részt a XXVII. Sérült Gyermekek Napján, amelyet hétfőn tartottunk meg az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével közös szervezésében.

A gyerekek "állati alkatrészekkel" ismerkednek az úgynevezett Tapi-Zoo programonA társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos rendezvények között kevés olyan akad, amely nagyobb hagyományokkal rendelkezne, mint a Sérült Gyermekek Napja, amelyet Állatkertünkben 1992 óta minden szeptemberben megtartunk. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) közösen szervezett esemény célja, hogy a fogyatékossággal élő gyermekeknek és fiataloknak egy különleges hangulatú napot, felejthetetlen élményeket szerezünk.

Az idei – sorban már a huszonhetedik – Sérült Gyermekek Napját szeptember 17-én, hétfőn tartottuk meg. A rendezvény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége volt. A hivatalos megnyitón többek között az ÉFOÉSZ vezetői, Gyene Piroska elnök és Bercse László társelnök, továbbá Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott, Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Állatkertet fenntartó Fővárosi Önkormányzat részéről pedig Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntötte a résztvevőket.

Az egész napos rendezvényen változatos programok, állati látnivalók, állatbemutatók és látványetetések, továbbá különféle játékok, a főbejáratnál pedig színpadi produkciók szórakoztatták a résztvevőket. A XXVII. Sérült Gyermekek Napján összesen 8096 fő vett részt.

A Sérült Gyermekek Napjának megnyitóján Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke köszönti a résztvevőket. A megnyitón részt vett (a színpadon balról jobbra) Benedek István Zsolt, Nyitrai Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Bercse László isÁllatkertünkben nagy hagyománya van a társadalmi felelősségvállalásnak, különös tekintettel a fogyatékossággal élő emberekre. Az őket képviselő szervezetek közül többel már évtizedek óta együttműködünk, 2013-ban pedig egy átfogó megállapodást írtunk alá a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével (MVGYOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ), a Siketvakok Országos Egyesületével (SVOE), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ), valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ). A megállapodáshoz nem sokkal később Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) is csatlakozott.

Voltak sportprogramok isA megállapodás alapján minden, az említett szervezetek arcképes igazolványával rendelkező fogyatékossággal élő személy, illetve a vele érkező egy fő kísérő kedvezményes partneri jeggyel látogathatja az Állatkertet. Emellett az intézmény együttműködik az említett szervezetekkel annak érdekében is, hogy az állatkerti látnivalókat és programokat úgy alakíthassák, hogy azok a fogyatékossággal élő emberek számára is akadálytalanul hozzáférhetőek legyenek.

Kifejezetten a látásukban korlátozott emberek számára helyezték el az Állatkert több pontján azokat a Székely Kata ifjú szobrászművész által készített kisplasztikákat, amelyek művészi értékükön túl alkalmasak arra, hogy segítségükkel a látássérültek tapintás útján alkothassanak képet egyes állatokról, illetve néhány jellegzetes állatkerti műemlék épületről is. A kisplasztikákhoz Braille-feliratos információs táblákat is kihelyeztek. Ezt a programot az Állatkert 2005-ben indította el.

A fogyatékossággal élő emberek segítése mellett az Állatkert a társadalmi felelősségvállalás más területein is aktív. Évről évre megrendezi például az „Áloméj az Állatkertben" elnevezésű eseményt, amelyen családtagjaikkal érkező krónikusan beteg gyermekeket látnak vendégül egy különleges esti programra. A rendezvényt megvalósító állatkerti dolgozók ezen az estén minden évben önkéntes felajánlásként, társadalmi munkában tevékenykednek. Emellett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal együttműködve tavaszonként gyermekvédelmi napot is tartanak az Állatkertben.