Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Régi idők kiselefántjai 2017. február 20.

A múlt héten ünnepeltük Asha születésnapját, és bejelentettük azt is, hogy várhatóan még az idén újabb kiselefánt születik. De vajon mi volt a helyzet a múltban? Születtek régen is elefántok Budapesten? Cikkünkben a régi idők kedvenceiről mesélünk.

Chanbi 1941Amikor Állatkertünk 1866-ban először megnyitotta a kapuit, elefántot még egyáltalán nem láthatott a közönség. Az első Budapestre került ormányos egy Ali nevű afrikai elefánt volt az 1870-es években. A későbbi években azonban, de már a XIX. század folyamán hagyománnyá vált, hogy Budapesten az elefántokat az ázsiai faj egyedei képviselik.

Jubile 1956A XX. század elején volt olyan időszak, hogy egyszerre hét, különböző korú elefánt élt nálunk, de szaporítani akkor még nem sikerült őket. Valójában az első állatkerti elefántborjú világviszonylatban is csak 1906-ban látta meg a napvilágot Bécsben, a Schönbrunni Állatkertben. Budapesten az első elefántborjú világrajövetelére 1930-ig kellett várni, utána pedig 1932-ben is volt szaporulat. Jenny, az akkori nőstény elefánt azonban sajnos nem bizonyult jó anyának, így ezek a borjak csak néhány óráig maradtak életben. Sokkal szerencsésebben alakult az 1941. szeptember 16-án született kiselefánt sorsa. Anyját, a Malah nevű elefánttehenet 1938-ban szerezte be az Állatkert, s végül Malah volt az egyetlen az elefántjaink közül, aki még Budapest második világháborús ostromát is túlélte.

Quinba 1961A háború utáni években először 1956-ban sikerült az elefántok szaporítása. Mivel épp ebben az évben volt az Állatkert fennállásának 90 éves jubileuma, a jövevény a Jubile nevet kapta. Jubile hatéves koráig volt az Állatkert lakója, felnövekedve pedig évtizedeken át cirkuszi sztárként kereste a kenyerét. Az Állatkert látogatói azonban így sem maradtak kiselefánt nélkül, hiszen 1961-ben a következő elefántborjú, Quinba is megszületett. Természetesen néhány év elteltével ő is „kirepült a szülői házból”, s a későbbi évtizedekben Hollandiában láthatta őt az ottani nagyközönség.

Quinba 1961-es világra jövetele után sokáig nem született újabb kiselefánt Budapesten. Több mint ötven évnek kellett eltelnie, amíg 2013-ban Ashával tovább folytatódhatott a budapesti elefántborjak története. S – amint e héten bejelentettük – további folytatás is várható, hiszen Angele, az anyaállat újra vemhes, így Ashának várhatóan még ebben az évben kistestvére születhet.