Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Varjúmentő medve? 2014. július 31.

Különös varjúmentést hajtott végre Vali nevű barnamedvénk. Legalábbis ez látható azon az amatőr felvételen, amelyet még június 19-én készített egyik látogatónk. A kifutóhoz tartozó medencébe pottyant dolmányos varjút Vali tényleg a partra „segítette”, de hogy kifejezetten a madár megmentése volt-e a célja, azon már el lehet vitatkozni. Valószínűleg egyszerűen csak kíváncsi volt rá, de inkább nem nagyon firtatta tovább a kérdést, miután a varjú az orrába csípett. Akárhogy is, a madár végső soron Vali segítségével tudott kievickélni a vízből.

Egyik munkatársunk a napokban érdekes felvételt talált a YouTube videómegosztó portálon. A felvételt még június 19-én készítette egyik látogatónk a barnamedvék kifutójánál. A kicsit több mint két perces videón először azt láthatjuk, amint egy a medvék medencéjébe pottyant, és ezért igencsak átázott tollú dolmányos varjú próbál valamiképpen kievickélni, ám ez – a magas part miatt – nemigen sikerül neki. Vali, a kifutóban lakó két barnamedve egyike hamar felfigyelt a madárra. A partról először mancsával próbálta elkapni, ám végül fogaival csípte el a varjú szárnyának végét, s annál fogva halászta ki a medencéből. Ezután viszont elengedte, és a továbbiakban békén hagyta a madarat, így az végső soron Vali segítségével menekült meg a medencéből.

Varjúmentő medvéről persze azért túlzás lenne beszélni. A nőstény barnamedve valószínűleg csak kíváncsi volt. A madár megfogásánál szemmel láthatóan nem volt túl gyengéd, s miután a partra húzta, legfőképpen azért engedte el azonnal, mert a varjúnak volt annyi lélekjelenléte, hogy Valit orrba csípje. Sokat látott medvénk ezután valószínűleg úgy volt vele, hogy a továbbiakban nem erőlteti a kíváncsiskodást. Inkább tovább majszolta a számára bekészített almát és más finomságokat.

A felvételen egyébként az is látható, hogy a partra került varjú egy darabig mozdulni sem tudott a sokktól. Valószínűleg ő maga is meglepődött a dolgok alakulásán.

A dolmányos varjak állandó vendégei az Állatkert légterének, mi több, az elmúlt bő egy évtizedben kifejezetten felfedezték maguknak ezt az élőhelyet. Annál is inkább, mivel itt mindig találnak valamilyen táplálékot. Legjellemzőbb tettük, hogy zárás után a szemétgyűjtőket fosztogatják, nagy területen szórva szét annak tartalmát. De ha tehetik, apró állatokat is elragadnak, ezért például a szabad ég alatt tartott tengerimalacok kölykeit külön védenünk kell tőlük. Időnként a kis szurikátákra is szemet vetnek, de ezek az állatok – éppúgy, mint Afrikában – őrszemeket állítanak, így a veszélyről mindannyian időben értesülnek, s így el tudnak bújni a madarak elől. Itt tehát nem terem babér a dolmányos varjaknak. Ehelyett a nagyobb ragadozók, így az ázsiai vadkutyák, a medvék, az oroszlánok, a tigrisek és a leopárdok kifutóit látogatják, hogy onnan kisebb-nagyobb húsdarabokat csenjenek el. Valószínűleg a felvételen szereplő madár is így került a medvekifutóba. A kifutók eredeti tulajdonosai általában nem sokat törődnek a berepülő madarakkal, bár nemrégiben az egyik varjú annyira elmélázott, hogy a vadkutyák nyakon csípték és a falka másodperceken belül darabokra tépte. A medvéknek eszükbe sem jut, hogy vadásszanak a berepülő madarakra, olyannyira, hogy egy tőkés réce tojó rendszeresen a medvék medencéjében lubickol az őt követő kiskacsákkal.

A videón szereplő varjúnak annyiban is szerencséje volt, hogy a medvekifutó lakói közül épp Valival találkozott. Defoe, a másik állat sem vadászott volna rá kifejezetten, de egy hasonló helyzetben valószínűleg megkóstolta volna a tollas betolakodót.