Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Városszépítés közösségi összefogással 2018. június 13.

Általában nem szerencsés, ha oroszlán van a Hungária körúton. Most azonban más a helyzet, hiszen az oroszlán is megjelenik motívumként azon a különleges műalkotáson, amely mostantól a Hungária körúti felüljáró járdahatároló falát díszíti.

Aki az elmúlt napokban a Hungária körútnak az Állatkerthez közel eső szakasza felé járt, bizonyára észrevette az oroszlánt, elefántot, flamingót és még sok más állatot ábrázoló, no meg az „Állati jó hely!” jelmondatot is megjelenítő látványos falfestményt. A nem mindennapi mű szombaton készült, méghozzá sok-sok önkéntes részvételével, közösségi alkotásként.

A dolog előzménye, hogy a Budapest Közút Zrt. – az Állatkert kezdeményezésére – a Hungária körútnak (illetve Róbert Károly körútnak) a Budapest–Szob, illetve a Budapest–Szolnok vasútvonalak felett átvezető felüljáróján, az Állatkert felőli oldalon a régebb óta meglévő járdahatároló falat a közelmúltban 90 méternyi új szakasszal bővítette ki. A járdahatároló fal nemcsak az élet- és balesetvédelmet szolgálja, hanem a forgalommal összefüggő zajjal (gördülési zaj, motorzaj) és légszennyezéssel szemben is a korábbinál nagyobb védelmet nyújt az említett szakaszon. Ennek különösen azért van nagy jelentősége, hogy az Állatkert közelmúltban megvalósult bővítése nyomán területének északi-északkeleti vége sokkal közelebb került a Hungária körúthoz.

Közismert, hogy a műszaki szaknyelvben az olyan alkalmatosságokat, mint amilyen a szóban forgó járdahatároló fal is, műtárgyaknak (tudniillik mérnöki műtárgyaknak). Most viszont ez a műtárgy a szó képzőművészeti értelmében is műtárggyá vált, hiszen egy 140 méter hosszú, különféle állatokat, ábrázoló különleges festmény került rá. A frissen átadott felület a városkép szempontjából is új színt hozott a budapesti közlekedés életébe.

Az alkotás a Let’s Colour Településszépítő Egyesület, és persze a felhívásra jelentkezett sok-sok önkéntes lelkes munkájának köszönhetően született meg. A megfestendő modelleket az Állatkert és a Let’s Colour Egyesület közösen választotta ki a kertben élő emblematikus állatok, és a hozzájuk köthető, messziről is jól beazonosítható szimbólumok közül. Az úgynevezett polygon (vagyis geometrikus sokszögekből felépülő) figurákat az egyesület szakértője, Hegedűs Babett tervezte. A kivitelezésre a szombati nap folyamán igazi közösségi összefogással került sor, hiszen a résztvevő szakmai szervetek áldozatos előkészítései munkája után száznál is több önkéntes (a csúcsidőben egyidejűleg 47 fő) dolgozott a megvalósításon. A munkálatok ideje alatt a Budapest Közút Zrt. természetesen a biztonságos munkavégzés feltételeit is biztosította.

Az elkészült alkotásra hamar felfigyeltek a Hungária körúton közlekedők. Amint Nagy Gergely, a Let’s Colour Egyesület szóvivője kiemelte: „Ezen a kiemelt útszakaszon naponta több ezer autós halad át. A dekorációval talán a csúcsforgalomban araszolók mindennapjait is színesebbé tudjuk tenni.”

A falfestmény állapotának megőrzése érdekében az FKF Zrt. vállalta a régi falszakasz festés előtti megtisztítását, az esetleges rongálások és szennyeződések eltávolításának érdekében pedig ún. „antigraffiti” anyagot vittek fel a felületre.

A Let’s Colour Településszépítő Egyesület az elmúlt 8 év során országosan eddig több mint húszezer négyzetméternyi szürke falfelületet varázsolt színessé, kétezernél is több önkéntes segítségével. A mostani projekthez hasonló volumenű munka volt a Kerepesi úti (a Keleti pályaudvart határoló) betonfal kifestése, amely bizonyította, hogy a szürke, lehangoló, lepusztult környezet helyett a vidám színekkel újjávarázsolt közösségi falfelületeknek kiemelten pozitív hatása van az ott élők és áthaladók hangulatára. Nem előzmények nélküli az Állatkerttel való közös munka sem: 2014-ben a kertet a Dózsa György út felől határoló, szürke, nagyrészt tömör kerítésfalra varázsolt pingvinek, lajhár, gorilla és víziló is az egyesület munkáját dicsérik. A Let’s Colour Településszépítő Egyesület célja, hogy színessé varázsolja a közösségek által nap, mint nap használt tereket, legyen szó elhanyagolt városházáról, vidám gyerekzsivajtól hangos óvodáról, a falu orvosi rendelőjéről, vagy akár egy lehangoló látványt nyújtó betonkerítésről. A színek csodákra képesek, a megszínesített közösségi terek pedig új lendületet visznek az ott élők mindennapi életébe, inspirálnak és energiát adnak.