Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A Cápasuli „mosolygós” nebulója 2019. január 31.

A Cápasuliban jelenleg látható négy cápafaj közül élőhelyükön a zebracápák természetvédelmi helyzete a legrosszabb. A mi állatunk most még alig kétéves, de később akár két méteresnél is nagyobbra nőhet.

A decemberben megnyílt Cápasuli nebulói közül a feketeúszójú szirtcápákat már korábban bemutattuk. Itt az ideje, hogy a zebracápával is megismerkedjünk! A Cápasuli legnagyobb, bruttó 750 ezer literes medencéjében lakó zebracápa – tisztes nevén Phileas Fogg – már most is látványos, méretes állat, pedig még két éves sincs. A későbbiekben pedig tovább fog nőni, hiszen a zebracápák akár két és fél méteresre is megnőhetnek, különösen a hím állatok, amilyen a mi zebracápánk is. Egyébként az eddig megfigyelt legnagyobb példány hossza a három és fél métert is elérte.

A zebracápa (Stegostoma fasciatum) a cápák csaknem ötszáz fajt számláló közösségén belül törzsfejlődési szempontból különleges fajnak számít, hiszen nincsenek vele közeli rokonságban álló fajok: éppen ezért a zebracápák családjába csupán ez az egy faj tartozik. A Cápasuliban bemutatott négy cápafaj közül ennek a fajnak a természetvédelmi helyzete a leginkább aggasztó, így nem véletlen, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió besorolása szerint a zebracápa a veszélyeztetett fajok kategóriájába tartozik.

Az úgynevezett indopacifikus régió lakója, Kelet-Afrika partjaitól egészen az ausztrál partokig, sőt a Palau környéki vizekig lehet találkozni vele. Általában a part közeli sekély vizeket, korallzátonyok környékét kedveli, illetve azokat a vizeket, ahol néhány tucat méter mélységben lévő, homokos, sík tengerfenék van. Nagyritkán azonban a nyílt tengerre is kimerészkedik.

Bár kiváló úszó, sokszor pihen az aljzaton, a tengerfenéken. Testhelyzete ilyenkor is nagyon jellemző, általában a mellúszóira támaszkodva, fejét felemelve az áramlással szemközt szokott elhelyezkedni, mert így az áramló víz elegendő oxigénnel teli vizet hoz a kopoltyúiba.

Legfontosabb táplálékát a különféle puhatestűek, illetve rákok képezik. A kemény páncéllal rendelkező zsákmányt ügyesen roppantja szét, fogazata is ehhez alkalmazkodott. A fentiek mellett természetesen kisebb halak is szerepelnek az étlapján. Az emberre – a cápák többségéhez hasonlóan – teljesen veszélytelen.

A Cápasuli Állatkertünk játszóparkja, a Holnemvolt Vár legújabb, 2018 augusztusában megnyílt látványossága, ahol az ifjú cápák a nagyközönség szeme láttára cseperednek fel, és ez idő alatt sok mindent meg is tanítunk nekik. A Cápasuliban látható fajokról itt, a bemutatóhely működésének kulisszatitkairól pedig itt olvashatók további érdekességek.