Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A lajhárok világnapjára 2022. október 20.

Október 20-a a lajhárok világnapja, amiről természetesen mi is megemlékezünk, hiszen Állatkertünkben évszázados hagyománya van a lajhárok bemutatásának, sőt, az elmúlt évtizedekben rendszeresen szaporodtak is. Most is van náluk cseperedő kölyök.

Az emlősállatok egyik különleges csoportja a vendégízületeseké, ahová olyan érdekes állatok tartoznak, mint az övesállatok, azaz a tatuk, továbbá a hangyászok és a lajhárok is. Több ide sorolt fajt is bemutatunk a matakótól a nagy szőröstatun és a sörényes hangyászon át egészen a kétujjú lajhárokig. Ezeknek a Dél-Amerikában őshonos állatoknak a tartása Állatkertünkben évszázados múltra tekint vissza, ráadásul az elmúlt néhány évtizedben rendszeresen és nagy sikerrel szaporítjuk is őket. Most is van egyébként cseperedő kölyök a Pálmaházban látható lajhárjaink között: a Nico nevű jövevény a nyár folyamán látta meg a napvilágot.

A lajhárokról mindenekelőtt azt érdemes tudni, hogy hat jelenkori fajuk ismeretes. Ebből kettő a háromujjú, kettő pedig a kétujjú lajhárfélék közé tartozik. A lajhárok Közép- és Dél-Amerika trópusi erdőségeiben honosak, és idejük mintegy 90 %-át a lombok között, a fák ágain függeszkedve töltik. Szükség esetén azonban még úszni is tudnak, méghozzá nem is ügyetlenük. Nem épp fürgeségükről híresek, sőt mi több, német elnevezésük, a Faultier szó szerint lusta állatot jelent. Valójában a megfontolt tempó nem lustaság, hanem az állat anyagcsereviszonyaival, energiatakarékos életmódjával függ össze, meg persze azzal, hogy a természetben a ragadozók elől is sikeresebben tud elrejtőzni, ha szinte észrevétlen lassúsággal közlekedik az ágak között.

A lajhárok számos művészt is megihlettek. Elég, ha csak a Jégkorszak-filmek alkotóira gondolunk! De megihlették Geszti Pétert, az említett filmek lajhárjának, Sidnek a magyar hangját, Állatkertünk régi barátját is. Augusztusban ugyanis, amikor az Állatkerti Alapítvány 30. születésnapját ünnepeltük, Geszti Péter egy lajhár rappel köszöntötte jubiláló Alapítványunkat.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.