Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A legnagyobb papagájok legkisebb fiókája 2013. június 5.

Tinta és Ramszesz, a két jácintkék ara fészekodújában egy aprócska fióka cseperedik. Ez azonban annyira bennfentes, annyira kulisszák mögötti információ, hogy maguk a gondozók is csak egyetlenegyszer látták a jövevényt. A madaraknak ugyanis ilyenkor a legteljesebb nyugalomra van szükségük. A fióka alig több mint két hetes lehet, és a gondozók nagyon bíznak abban, hogy minden rendben alakul majd a felcseperedésével.

Állatkertünkben több évtizedes hagyománya van a jácintkék arák (Anodorhynchushyacinthinus) tartásának, gondozásának és szaporításának. Ez a látványos, Dél-Amerikában őshonos papagájfaj egyebek mellett arról is nevezetes, hogy esélyes a világ legnagyobbra növő papagájfaja kitüntető címre. Súlyban ugyan megelőzik olyan papagájfajok, mint az Új-Zélandon őshonos, röpképtelenkakapó, ám ami a centiméterben mérhető testhosszat illeti, egyetlen más papagáj sem kelhet versenyre a jácintkék arával. A csőrétől a faroktoll legvégéig mért testhossza ugyanis az egy métert is elérheti.

Azért, hogy a jácintkék arák rendszeresen szaporodjanak, külön férőhelyet kaptak a közönség elől elzárt, kulisszák mögötti papagáj szaporítóban. Itt kapott helyet Tinta, a tojó, aki maga is Budapesten látta meg a napvilágot 2003-ban, illetve a nála négy évvel idősebb párja, Ramszesz, aki Berlinből érkezett hozzánk. Természetesen egy megfelelő fészekodút is a rendelkezésükre bocsátottunk, mert odú hiányában bizony aligha várhatnánk tőlük, hogy tojást rakjanak és azt rendben ki is költsék. Hiszen a természetben is faodvakban vagy sziklahasadékokban alakítják ki fészküket, szükségük van tehát erre az intimitásra. Ennek tiszteletben tartása egyúttal azt is jelenti, hogy nem lehet állandóan háborgatni őket. A gondozók csak időről időre néznek be az odúba, hogy meglessék az esetleges tojást vagy fiókát.

Legutóbb május 24-én ellenőrizték, hogy mi van a fészek belsejében, és ekkor – amint erre számítani lehetett – egy egészséges fiókát sikerült megfigyelni. Mérete nagyjából akkora, hogy egy férfitenyérben még éppen elfér, fejlettségi állapota alapján pedig a már több fiókát felnevelt gondozók úgy számítják, hogy valamikor május közepén, 13-án vagy 14-én kelhetett ki a tojásból. Mindez azt is jelenti, hogy várhatóan nem lesz szükség mesterséges nevelésre, Tintáék megfelelően gondoskodnak a fiókáról.

Az apróság kikelése felett érzett öröm mellett nem szabad elfelejteni, hogy a madaraknak ettől még a legteljesebb nyugalomra van szükségük. Tehát a gondozók feleslegesen nem is közelítenek az odú felé, a fiókát legközelebb e hét végén fogják majd újra szemrevételezni, és akkor talán fotót is sikerül készíteni róla. Azért, hogy olvasóink addig is elképzelhessék, hogyan nézhet ki egy ilyen jácintkék ara fióka, mellékeljük azt a képet, amely Tinta tavalyi fiókájáról, Picóról készült. Pico ugyanis emberi gondoskodás mellett, mesterséges neveléssel nőtt fel, vagyis egészen kicsi korától kezdve mód volt arra, hogy fényképeket készítsenek róla. Ha a mostani fiókáról is lesz képünk, természetesen azt is meg fogjuk osztani az olvasókkal.

Lehet persze, hogy többekben felmerül, vajon miért nem szerelünk ipari kamerát a fészekodú belsejében, hogy egyszerűbben és bármikor be lehessen lesni, hogy mi történik ott. Az ötlet természetesen nekünk is eszünkbe jutott, nehéz azonban olyan kamerarendszert telepíteni, amely egyúttal arabiztos is. A jácintkék arák ugyanis erőteljes csőrükkel szinte mindent képesek lebontani, ami az edzett acélnál egy kicsit is puhább.