Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A Pálmaház óriásai 2022. december 3.

A Pálmaházban látható két anakondánk, akiket gondozóik „a két grácia” néven szoktak emlegetni, Állatkertünk legtermetesebb kígyói közé tartoznak. A nagyobbik hossza jó négy és fél méter, amivel csak az egyik tigrispitonunk kelhet versenyre.

Ahogyan az év minden más napján, a téli időszakban is nyitva áll az Állatkert a nagyközönség előtt. Persze ilyenkor felértékelődnek a beltéri bemutatóhelyek, fűtött állatházak. Köztük a Pálmaház is, ahol igazi trópusi klíma fogadja a látogatót, trópusi állatokkal és növényekkel. A legtöbb itt látható faj Közép- és Dél-Amerikában honos.

Közéjük tartozik az anakonda is. A híresnek és hírhedtnek is számító óriáskígyóról rengeteg téves hiedelem kering, nagyrészt az olyan filmek miatt, amelyek embervadász vérengző fenevadként állítják be ezeket a hüllőket. A legendák kiterjednek az anakondák méretére is, hiszen lépten-nyomon hallani tízméteres, vagy még annál is hosszabb egyedekről. A valóságban a valaha is lemért leghosszabb anakonda 9,3 méteres volt, ami persze nagyon sok, de nagyjából annyival haladja meg a fajra jellemző átlagos méretet, mint amennyivel a valaha élt legmagasabb ember 272 centis magassága is meghaladja az emberek átlagos magasságát. Egy kifejlett hím anakonda átlagosan 3 méter hosszú, egy nőstény pedig valamivel több, mint 4 méter. Ennek megfelelő méretűek a mi anakondáink is.

Két nőstény állatunk van, akiket a gondozók úgy szoktak emlegetni, mint „a két grácia". A mitológiában persze a gráciák hárman vannak, a mi anakondáink inkább amiatt érdemelték ki ezt a nevet, mert olyan szépségesek – mi legalábbis annak találjuk őket, még ha ezt a véleményt talán nem is osztja mindenki. De az Állatkert többek között arra is való, hogy minden állatban meglássuk a szépet, és megértsük azt, hogy minden fajnak jelentősége és szerepe van a földi élet nagy rendszerében.

Anakondáink közül a kisebbik nagyjából 3,5, a nagyobbik pedig úgy 4,5 méter lehet. Persze ez csak közelítő becslés, mert nehezen lenne kivitelezhető, hogy valamilyen mérőeszközzel pontosan lemérjük őket. Mindenesetre a nagyobbik anakondánk olyan hosszú, hogy vele csak egyetlen kígyónk, egy termetes tigrispiton kelhetne versenyre. A tigrispitonok testalkata azonban sokban különbözik az anakondákétól, ezért, ha egy anakondát egy közel azonos hosszúságú tigrispitonnal hasonlítunk össze, mindenképpen az anakonda nyom többet a mérlegen.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.