Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Arun lett a kiselefánt neve 2017. november 17.

Az Arun név kapta a legtöbb voksot azon a szavazáson, amelyet kedden indítottunk. Ez lesz tehát a múlt szerdán született kiselefánt neve. A név jelentése is kapcsolódik a kiselefánt születési idejéhez, és egy régebbi elefántunknak is emléket állít.

Arun lett a neve a múlt szerdán született kiselefántnak. Eredetileg öt nevet (Amar, Ambar, Arun, Arjuna, Ashok) bocsátottunk szavazásra intézményünk honlapján, ahol keddtől péntek délig voksolhatott a nagyközönség. Az Arun név épp csak egy hajszállal előzte meg a második helyezett Amar nevet. A legkevesebben az Ambar névre szavaztak.

Az Arun szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos férfinév. Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, a név maga hajnalt, hajnalpírt, illetve – bizonyos értelmezésben – Napot is jelent. A kiselefánt maga is hajnalban született, így a név már csak jelentésénél fogva is ideálisnak mondható.

A név további erénye, hogy az Állatkertünknek a múltban már volt egy Arun nevű elefántja. Így hívták ugyanis az 1970-es évek végén, illetve a ’80-as és ’90-es években Budapesten élt legendás elefántbikát is, így a névadás egyúttal ennek a múltban itt élt állatnak is emléket állít. Ráadásul az az elefántbika az Arun nevet még Indiában, egy tenyésztelepen kapta, vagyis ez ténylegesen egy olyan név, amely nemcsak indiai eredetű, hanem amelyről tudható, hogy az ázsiai elefántok őshazájában valóban használják is elefántok hívóneveként.

A már csaknem másfél hetes kis Arun szépen fejlődik, édesanyja, Angele, és növére, Asha is nagy szeretettel és gondossággal veszi körül. A nagyközönség múlt szombat óta láthatja a kiselefántot, naponta délelőtt 10-től délután 2 óráig.