Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az Állatkert műemlék épületei közös kulturális örökségünk fontos emlékei 2023. április 20.

A sokféle állat és növény mellett Állatkertünk további különlegessége a műemlék épületek sokasága, melyek nagy része 1909 és 1912 között épült, olyan kiváló építészek tervei szerint, mint Neuschloss Kornél, Kós Károly vagy Zrumeczky Dezső.

A 150 éve egyesített Budapestnek különleges Állatkertje van, hiszen az épített környezet nagyrészt a „boldog békeidők", a XX. század első éveinek hangulatát idézi.

Bár az Állatkert maga már 1866-ban megnyílt, eredeti, nagyobbrészt Szkalnitzky Antal és ifj. Koch Henrik által tervezett épületeiből ma már egy sincs meg. Ennek persze az is az oka, hogy 1909 és 1912 között ifj. Andrássy Gyula belügyminiszter és Bárczy István főpolgármester kezdeményezésére teljesen megújították az Állatkertet. A ma is meglévő műemlék épületek nagy része, mint a Neuschloss Kornél tervezte Főkapu és Elefántház, a Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervei szerint épült Ausztrálház és Madagaszkár-ház, de még a műsziklák és a Pálmaház is e nagy átépítés során jött létre.

Az Állatkert műemlék épületei is részét képezik közös kulturális örökségünknek, így nemcsak nagyon vigyázunk rájuk, hanem fel is hívjuk látogatóink figyelmét, hogy a sok állatos és növényes látnivaló, élmény mellett nálunk sétálva érdemes az épített környezetre is odafigyelni.

A figyelemfelhívás most azért is különösen aktuális, hiszen a minap, április 18-án ünnepeltük a műemléki világnapot. A műemlékvédelmi világnap, illetve angolul International Day of Monuments and Sites néven ismert jeles napot 1984 óta tartják meg szerte a világon, éspedig az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) tartozó Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS – International Council on Monuments and Sites) kezdeményezésére.

Állatkertünkről közismert, hogy nagy értéknek tekintjük műemlék épületeinket. Ennek megfelelően az ICOMOS-szal, illetve annak Magyar Nemzeti Bizottságával is együttműködünk. Intézményünk 2009 tavaszán ICOMOS-díjat kapott az itt folyó kiemelkedő műemlék helyreállítási és fenntartási tevékenységért, 2018-ban pedig az ICOMOS Tanácsadó Misszóját láthattuk vendégül.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.