Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az első képek az ország legkisebb kis pandájáról 2021. augusztus 5.

– Még nagyon pici vagyok, de a doktor bácsinak muszáj megvizsgálnia! – Akár ezt is mondhatná a képen látható kis panda bébi, aki jelenleg a hazai állatkertekben látható kis pandák közül a legifjabb, így a legkisebb is.

A vörös macskamedve, illetve vörös panda néven is ismert kis pandák (Ailurus fulgens) 1990 előtt a nagyközönség körében szinte teljesen ismeretlenek voltak – mindenki csak a fekete-fehér óriáspandákat ismerte. 1990 decemberében azonban – a hazai állatkertek közül elsőként – elkezdtünk foglalkozni ezzel az érdekes, és az őshazájában sajnos ritkulóban lévő, veszélyeztetett állatfajjal.

1992 nyarára már szaporítani is sikerült őket, Magyarországon első ízben. Azóta már több kölyök is világra jött már nálunk. Közben néhány további magyar állatkert is bekapcsolódott a programba, így ma már nemcsak nálunk születnek kis panda kölykök. De a képen látható apróság, aki nem sokkal múlt egy hónapos, jelenleg a legifjabb vörös macskamedve egész Magyarországon.

A felvételek egyébként kedden készültek, amikor állatorvosaink az ilyenkor szokásos vizsgálatokat elvégezték. Ekkor derült ki az is, hogy a jövevény kisfiú. Noha a kicsi még nem tartózkodik folyamatosan a kifutóban, időnként már előmerészkedik az odúból, s ilyenkor az Állatkert látogatói is megcsodálhatják.

A kölyök anyja, a tízéves Auróra már tapasztalt szülőnek mondható, ám párja, a kétesztendős Bendegúz most először lett apuka. Figyelembe véve, hogy a kis pandák általában 18 hónaposan érik el az ivarérettséget, a vemhességi idő pedig 4-5 hónap szokott lenni, Bendegúznál fiatalabb apaállat nem is nagyon képzelhető el.

Mivel a kis panda veszélyeztetett állatfaj, a kölyök születése természetvédelmi szempontból is fontos. A faj budapesti tartásának és szaporításának történeti is jól mutatja, hogy intézményünk a biológiai sokféleség bemutatásában és védelmében egyaránt tevékenyen vesz részt. Ezért is csatlakoztunk az Együtt a biológiai sokféleségért nemzetközi koalícióhoz.

Az új kis panda kölyök mellett egyébként sok más kisállattal, illetve változatos programokkal készül az Állatkert a közelgő születésnapjára. A Fővárosi Állat- és Növénykertet ugyanis 1866. augusztus 9-én, a déli harangszóra nyitották meg, így idén már a megnyitás 155. évfordulóját ünnepli a világ egyik legrégebbi állatkertjének számító városligeti intézmény. A tulajdonképpeni születésnap, azaz augusztus 9-e hétfőre esik, de a születésnapi programok már a megelőző két hétvégi napon elkezdődnek, vagyis augusztus 7-től 9-ig, szombattól hétfőig tartanak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.