Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bemutatkozott Ricardo, a dolmányos hangyász 2022. december 7.

A dolmányos hangyász – más néven tamandua – csak nagyon kevés Állatkertben látható, nálunk jó nyolcvan éve volt utoljára. Ricardo, a nemrég érkezett tamandua Állatkertünk Mikulás-napi ajándéka látogatónknak, aki mostantól a Pálmaházban látható.

Tegnap, december 6-án, Mikulás napján mutatkozott be Állatkertünk legújabb lakója, a dolmányos hangyász. A bájos állatka számára a Pálmaház egyik oldalszárnyában alakítottunk ki férőhelyet, amelyet az állatkerti Mikulás adott át a nagyközönségnek.

A dolmányos hangyász, más néven tamandua Dél-Amerikában őshonos állat. Azok közé a fajok közé tartozik, melyek bájos megjelenésük ellenére alig ismertek a széles nyilvánosság körében. Állatkertekben is ritkán láthatóak. Nálunk eddig csak egyszer, az 1930-as években, tehát több mint nyolcvan esztendővel ezelőtt volt tamandua.

Ha valaki összehasonlítja rokonával, az Állatkertünkben már évek óta látható, és sikeresen szaporodó sörényes hangyászokkal, a dolmányos hangyászon is megvannak a hangyászok jellegzetességei: a megnyúlt arcorr, az apró száj és a kiölthető, hosszú, féregszerű nyelv. Méretét tekintve azonban a dolmányos hangyász lényegesen kisebb, olyan 4-6 kg körül szokott lenni. De ezen nincs is csodálkozni, hiszen amíg a sörényes hangyász talajlakó állat, a dolmányos hangyász inkább a fán lakó életmódhoz alkalmazkodott.

Ennek jegyében a teste kapaszkodó farokban végződik, amellyel, és persze karmos lábai segítségével ügyesen mozog a fák ágai között. Szőrzetének alapszíne szőkés, világosbarna, illetve cser színű, eltekintve a jellegzetes, fekete vagy sötétbarna színű „dolmánytól" vagy „mellénytől", amelyről a faj a nevét is kapta. Másik neve, a tamandua Brazíliából, a tupí-guarani nyelveket beszélő őslakók szókészletéből ered, és portugál közvetítéssel került először az állat tudományos nevébe, majd nemzetközi műveltségszóként számos más nyelvbe, így a magyarba is.

Tápláléka a természetben – ahogy ezt egy hangyásztól el is várjuk – hangyákból és termeszekből áll, persze főként olyan fajokból, amelyek szintén a fákon élnek. Időnként méheket, sőt mézet is szokott fogyasztani. Bár természetvédelmi szempontból nincs különösebben nagy veszélyben, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) keretein belül egész Európára kiterjedő törzskönyvet vezetnek a dolmányos hangyászokról.

A Mikulás napján bemutatkozott dolmányos hangyászunk, név szerint Ricardo egy fiatal, alig másfél éves hím állat, aki egy franciaországi állatkertből, Beauvalból érkezett. Új otthonát a karmosmajmok közé tartozó, szintén Dél-Amerikában őshonos császárbajszú tamarinokkal osztja meg. A tervek szerint azonban hamarosan egy nőstény tamanduát is kap maga mellé. Szeretnénk ugyanis, ha ez a különleges és igazán aranyos állatfaj szaporodna is nálunk. Ez nem könnyű feladat, de igen bizakodóak vagyunk annak alapján, hogy a dolmányos hangyászok rokonságába tartozó fajok közül a sörényes hangyászokat, a kétujjú lajhárokat, illetve a tatuk közé tartozó matakókat is sikeresen szaporítjuk már évek óta.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.