Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Cápaevő hal a Cápasuliban 2019. január 9.

Az új Cápasuliban a cápák mellett ráják és különféle csontos halak is élnek. Például az óriás fűrészes sügér. Ez a faj a természetben kisebb cápákat is szokott enni, ám a Cápasuliban nem kell attól tartani, hogy kárt tesz a „nebulókban”.

Decemberben már beszámoltunk az új Cápasuliról, amely Állatkertünk játszóparkja, a Holnemvolt Vár legújabb attrakciójaként nyílt meg a 2018-as év utolsó hónapjában. A Cápasuliban, ahol az ifjú cápák a közönség szeme láttára cseperednek fel, a különféle cápákon kívül a ráják több faját, valamint csontos halakat is láthat a nagyközönség. Ehhez persze tudni kell, hogy a cápák és a ráják a porcos halak csoportjába (Chondrichthyes) tartoznak, a csontos halak (Osteichthyes) pedig az ismert halak túlnyomó többségét alkotják.

A Cápasuli medencéiben élő csontos halak többsége rajhal, de akad itt egy óriás fűrészes sügér (Epinephelus lanceolatus) is. Ez a faj a korallszirtek halfaunájában az egyik legnagyobbra növő csontos halnak számít, a legnagyobb példányok két méteresnél is nagyobbra nőhetnek. A mi óriás fűrészes sügérünk ennél ugyan jóval kisebb, de így is majdnem 80 centiméteres.

Ez a faj az indopacifikus térség vizeiben, az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi övezetében őshonos. Általában nem túl nagy mélységben, rendszerint csak néhány, esetleg néhány tucat méterrel a felszín alatt tartózkodik. Ragadozó életmódot folytat, étlapján kisebb különféle halak és rákok szerepelnek, de a nagyobb példányok kisebb tengeri teknősöket, vagy nem túl nagy méretű cápákat is zsákmányul ejthetnek. A Cápasuliban lakó cápákat természetesen nem fenyegeti veszély: egyrészt, mert a mi óriás fűrészes sügérünk ehhez azért még nem elég nagy (hiszen a cápáink közül már most is vannak méternél hosszabbak), ráadásul az állat külön medencében kapott helyet.

Az óriás fűrészes sügérnek van egyébként más érdekessége is. Például, hogy az ivadékok eredetileg mind nőstények, ám egy részük később hímmé alakulhat át, attól függően, hogy egyébként mennyi hím állat van a környéken.