Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Családi strandolás a vízidisznóknál 2019. július 11.

A Dél-Amerika kifutóban látható vízidisznóknál év elején és a múlt hónapban is volt gyermekáldás. Mivel nagyon szeretik a vizet, sok időt töltenek a kifutójukhoz tartozó medencében. Ilyenkor az egész család együtt szokott strandolni.

Ha valaki mostanában a Dél-Amerika kifutónál jár, az itt lakó vízidisznóknál a felnőttek mellett különböző méretű és fejlettségű kölyköket is láthat. A kapibara néven is ismert rágcsálóknál ugyanis már az év elején is volt gyermekáldás, azóta pedig a múlt hónapban is született náluk három apróság. Mivel ezek az állatok a természetben is nagyon kötődnek a vízhez (amint arra a vízidisznó név is utal), nem meglepő, hogy sokszor látni őket a kifutójukhoz tartozó medencében, vagy annak partján. Ilyenkor az egész család, a felnőttek, illetve a már nagyobb, idősebb, és a nemrégiben született kisebb kölykök is együtt strandolnak.

A vízidisznók (Hydrochoerus hydrochaeris) a természetben is a vizes élőhelyeket részesítik előnyben. Ilyen persze bőven akad az Amazonas-menti erdőségekben éppúgy, mint a llano néven ismert füves síkságokon, ahol a nagy esőzések után az agyagos föld képtelen beszívni az összes vizet, így nagy kiterjedésű vizes élőhelyek jönnek létre. A félig vízi életmódhoz való alkalmazkodás jegyében a vízidisznók lábujjai között úszóhártyák találhatók, a szemek, a fülek és az orrnyílások pedig a fej tetején helyezkednek el, hogy a vízben úszó állatnak ne kelljen az egész fejét kiemelnie, ha levegőt akar venni, vagy csak közbe akar kémlelni. Ebből a szempontból a vízidisznó némileg hasonlít a vízilóhoz, vagy éppen a krokodilhoz, ahol a szóban forgó szervek hasonló okokból szintén a fej tetején helyezkednek el.

A vízidisznó a rágcsálók rendjébe (Rodentia), ezen belül a tengerimalac-félék családjába (Caviidae) tartozik. Ennek a családnak a képviselői közül Állatkertünkben több fajt is bemutatunk. Így látogatóink a jól ismert, sokak által házikedvencként is tartott tengerimalacon kívül a tengerimalac egyik vadon élő rokonfaját, továbbá a különlegességnek számító törpe tengerimalacot, valamint a nagy marát és a törpe marát is megcsodálhatják. A családba tartozó fajok közül egyébként a vízidisznó a legtermetesebb, sőt, az összes többi ma élő rágcsáló közül is ez a faj nő a legnagyobbra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy jól megtermett nőstény (a vízidisznóknál ugyanis általában a nőstények a nagyobb testűek) akár 50-60 kilót is nyomhat.

A kölykök persze jóval kisebbek. Az újszülöttek – akik 130-150 napos vemhességi idő után jönnek a világra, és egy alomban akár nyolcan is lehetnek – nagyjából másfél esetleg kétkilósak szoktak lenni. Már születésükkor is elég fejlettek, ráadásul igen gyorsan nőnek: három hónapos korukban már teljesen elhagyják az anyatejet, egyéves korukra pedig már teljesen önállóak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.