Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Csíkos és foltos állatgyerekek – I. rész 2017. április 26.

Aki mostanában jár az Állatkertben, nagyon sok kölyköt és fiókát láthat. Külön is érdemes szólni a csíkos és foltos állatgyerekekről, közülük is elsőként a nemrégiben született, és most már a közönség számára is látható zebracsikóról.

Pezseg az élet az Állatkertben: bármerre is sétálunk benne, szinte mindenütt kölykök és fiókák sokaságát láthatjuk. Nemrégiben a zebráknál volt gyermekáldás, Tina nevű kancánk április 15-én egy életerős csikót hozott a világra. A jövevényből azonban eddig még nem sokat láthatott a nagyközönség, hiszen az istállóban az első időszakban nem látogathatók az állatok (az anyaállatnak teljes nyugalomra van szüksége), a kifutóra való kiengedést pedig a kedvezőtlen időjárás nem tette lehetővé.

Az elmúlt napokban viszont javult az idő, és persze a kicsi is sokat erősödött, így már nincs akadálya annak, hogy legalább a nap egy részében a kifutóra is kiengedjük a zebrákat. Így a kicsit – és persze az anyaállatot – a kora délutáni órákban, nagyjából 12 és 14 óra között már láthatja a nagyközönség az Elefántházzal szemközti kifutóban, hacsak nem fordul nagyon kellemetlenné az időjárás.

A csikó láthatóan nagyon élvezi a kifutót. Nagyokat hancúrozik és nyargalászik. Amikor pedig elfáradt és megéhezett, tüstént visszabaktat az anyaállathoz néhány korty tejért.

A jövevény anyja, Tina 2008 áprilisában született Hollandiában, az Észak-Brabant tartományban található Hilvarenbeek nevű kisváros mellett működő Beksee Bergen Szafariparkban. Kétéves korában, 2010 második felében került Budapestre, és azóta is a mi Állatkertünk lakója. A csikó apja, Zucchero, akit „Cukornak” is szoktunk becézni, már majdnem hétéves, és 2012-ben került hozzánk a franciaországi Peaugres szafariparkjából. A nemrégiben született kicsi egyelőre még nem kapott nevet, de azt már sikerült megállapítani, hogy nőstény állatról van szó.

A zebrák szaporodásáról érdemes tudni, hogy ennél a fajnál majdnem pontosan egy év a vemhességi idő. Ellésenként csak egy csikó szokott születni. Az újszülött néhány órával világra jövetele után már lábra is áll, ahogy ez a patás állatok körében szokás. A fiatalok 6-9 (sőt néha 11) hónapos korukig isznak anyatejet, bár a kezdetben kizárólagosan fogyasztott tej mellett már néhány hetes korukban kóstolgatni, szálazgatni kezdik a felnőtteknek való táplálékot is, majd néhány hónap elteltével egyre inkább a csökkenő mennyiségű tej, és a növekvő mennyiségű szilárd takarmány jellemzi a táplálkozásukat. A fiatal zebrák másfél-kétéves korukig érik el az ivarérettséget.

Állatkertünkben 1894 óta foglalkozunk zebrákkal, bár az azóta eltelt 123 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án látta meg a napvilágot. A zebrák három faja, illetve 8-10 különféle alfaja közül az idők során többel is foglalkoztunk, a múltban akadt Wahlberg-, Chapman-, sőt még Grévy-zebra is Állatkertünkben.

Manapság az alföldi zebra (Equus burchelli) egyik alfajával, a Grant-zebra néven is ismert Böhm-zebrákkal (E. b. boehmi) találkozhat a hozzánk látogató nagyközönség. A már említett két felnőtt állat, Zucchero és Tina mellett egy harmadik tenyészállatunk is van a Romy nevű kanca személyében. Romy és Zucchero nászából is született már csikó: a Rozi nevet kapott állat 2015-ben látta meg a napvilágot, és 15 hónapos korában a Győri Állatkert lakója lett.