Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Dajkacápák a Cápasuliban 2019. február 21.

A Cápasuli háromnegyed millió literes nagy medencéjében jelenleg négy cápafajt láthat a közönség, köztük kétféle dajkacápát is. Bömbi és a „Margitok” kapcsán nemcsak a konkrét fajokról, hanem az állatok személyiségéről is van mesélnivalónk.

Akik rendszeresen követik Állatkertünk híreit, jól tudhatnánk, hogy a legutóbb átadott létesítményünk a Cápasuli, amely a Holnemvolt Vár legújabb látványosságaként december közepe óta látogatható. Cápákkal persze nem most kezdtünk el foglalkozni, de a Cápasulival új szintre emelhettük e különleges tengeri állatok bemutatását Állatkertünkben. A különleges bemutatóhely medencéiben összesen majdnem egymillió liter tengervíz hullámzik, s az ifjú cápák a nagyközönség szeme láttára cseperednek, gyarapodnak.

A megnyitás óta több alkalommal is írtunk a Cápasuli lakóiról. Kisfilmen mutattuk be érkezésüket, s külön cikkben foglalkoztunk a cápák vélt és valós veszélyességével, a szirtcápákkal, a zebracápával, de a Cápasuli más lakóival, így a különféle rájákkal, a rajhalakkal és az óriás fűrészes sügérrel is.

A dajkacápákkal viszont eddig csak érintőlegesen foglalkoztunk, pedig ők is megérdemlik a figyelmet! A Cápasuliban ráadásul két külön fajukat, a rozsdás dajkacápát (Ginglymostoma cirratum), és a homokszínű dajkacápát is bemutatjuk.

A rozsdás dajkacápa (Ginglymostoma cirratum), az Atlanti-óceán Afrikához, illetve Amerikához közel eső part menti vizeiben, valamint a Csendes-óceán keleti felének ugyancsak Amerikához közel eső part közeli részeiben jellemző, kifejezetten a trópusi-szubtrópusi övezetben. Időnként az Európához közel eső vizekben, elsősorban a Vizcayai-öbölben is találkozni lehet velük. Meg persze a Cápasuli legnagyobb, bruttó 750 ezer literes medencéjében, ahol három is van belőlük. A gondozók Margitnak nevezték el őket, első körben mindhármukat, úgyhogy amikor a szakmai megbeszélések során róluk esik szó, egyszerűen csak „Margitokként" szokás emlegetni őket. Persze azóta már a gondozók kezdik kiismerni a három állat egyedi személyiségjegyeit: például a legkisebbik Margit napi aktivitását általában nem a másik két fajtársához, hanem a homokszínű dajkacápához igazítja. A másik két Margit viszont sokkal önállóbb, de mindegyikükre igaz, hogy a hangulatuk nagyon változó.

A Cápasuliban ugyancsak látható homokszínű dajkacápa (Nebrius ferrugineus) szintén a partokhoz közel eső vizekben érzi jól magát, ám ez már indopacifikus elterjedésű faj, Kelet-Afrika, Dél- és Délkelet-Ázsia, illetve Ausztrália partjaihoz közel eső vizeiben számít őshonosnak. Túlságosan gyakorinak azonban nem mondható, olyannyira, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhető fajként tartja számon. A mi homokszínű dajkacápánk, akit a gondozók Bömbinek hívnak (ami emlékezetes név, mert egy nálunk született, ma már Afrikában élő oroszlánt is így hívnak), kifejezetten barátságos, érdeklődő jószág. A Cápasuli munkatársainak elmondása szerint, ha épp olyan kedve van, „mindenütt ott van a nagy busa fejével", olyannyira, hogy időnként szelíden meg kell fogni és odébb kell tenni, ha munkatársaink épp a medencében dolgoznak.

Mivel a Cápasuli csak decemberben nyílt meg, sokaknak talán még egyáltalán nem volt alkalmuk felkeresni ezt az érdekes, új bemutatóhelyet. Épp ezért mindenkinek ajánljuk, hogy feltétlenül látogassa meg cápáinkat, akiknek tehát még egyedi személyiségjegyeik is érzékelhetők, ha elég sok időt fordítunk a megfigyelésükre.