Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Egy különleges papagájfajról a papagájok világnapján 2023. május 31.

Május 31-e a papagájok világnapja. Ez alkalomból most nem általában hívjuk fel a figyelmet az Állatkertünkben látható sokféle papagájra, hanem külön is kiemeljük az Új-Zélandon honos keákat, akiknél minden nap 11 órától látványetetést is tartunk.

A papagájok kedvelői, illetve a védelmük iránt elkötelezett emberek és szervezetek szerte a világon május 31-én ünneplik a papagájok világnapját (World Parrot Day). A kezdeményezést 2004-ben indította el a World Parrot Trust nevű szervezet, elsősorban azért, hogy a veszélyeztetett papagájfajok fennmaradását fenyegető tényezőkre hívják fel a figyelmet.

A jeles eseményről Állatkertünkben is rendre megemlékezünk, hiszen papagáj-ügyben mi magunk is érdekeltek vagyunk. Egyes papagájfajokat már az Állatkert megnyitásakor, 1866-ban is bemutattunk, habár akkoriban még nem feltétlenül papagájokként, hanem például kajdácsokként emlegették magyarul ezeket az állatokat. És persze manapság is igen sokféle papagájjal találkozhatnak nálunk a látogatók. Nemcsak bemutatjuk őket, hanem számos fajuk, köztük több ritkulóban lévő, veszélyeztetett faj esetében kiváló szaporítási eredményekkel is büszkélkedhetünk.

Állatkertünkben több helyen is bemutatunk papagájokat: legtöbbjüket a dél-amerikai, illetve az ausztrál állatokat bemutató zónában.

Az Ausztrálház szomszédságában laknak az Új-Zélandon őshonos keák is. Ezek a különleges madarak szerfelett furfangosak, és igen nyilvánvaló a műszaki érdeklődésük is, még ha ez elég gyakran a berendezési tárgyak szétszerelésében, tönkretételében mutatkozik meg leginkább. Mindenesetre igazán szórakoztató madarak, így nincs mit csodálkozni azon, hogy látványetetésük is igen népszerű esemény.

Erre egyébként minden nap 11 órai kezdettel kerül sor, éspedig a „Légy ott!" élményprogramok sorozatának részeként, amelynek keretében egyébként napi huszonhárom előre meghirdetett eseménnyel, látványetetésekkel, tréningekkel, bemutatókkal várjuk Állatkertünk látogatóit.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.