Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Egy veszélyeztetett hüllő Crocodile Dundee honából 2022. augusztus 25.

A Mertens-varánusz őshazája Ausztrália északi része, ahol a vizes élőhelyek lakója. Vagyis olyan vidékeken honos, ahol a Crocodile Dundee filmek is játszódtak. Nálunk az Ausztrálház egyik újdonságaként láthatja a nagyközönség.

Állatkertünk egyik specialitása az ausztrál élővilág bemutatása. Ez azonban nemcsak az erszényeseket vagy a tojásrakó emlősöket jelenti, és persze nem is csak az emukat és más madarakat, hanem más állatcsoportok, így a hüllők e távoli földrészen őshonos képviselőit is. Közéjük tartozik a Mertens-varánusz!

Ez a faj eredetileg a Kimberley régiótól az Északi-Területen át egészen a Carpentaria-öböl keleti partvidékéig terjedő vidéken őshonos, méghozzá az ottani vizes élőhelyeken, amelyek sokak számára a Crocodile Dundee filmekből lehetnek ismerősek. Tápláléka is nagyrészt a vízhez kötődik, hiszen étlapján a halak és a békák szerepelnek első helyen. Persze azért a dögöt, illetve különféle rovarokat, kisebb szárazföldi gerinceseket sem veti meg, és az édesvízi teknősök homokba ásott tojásai sincsenek tőle biztonságban.

Mivel veszélyeztetett faj, nemcsak bemutatását, hanem állatkerti szaporítását is fontosnak tartjuk, és e téren már értünk is el eredményeket, hiszen 2020-ban és 2021-ben is kelt már ki nálunk Mertens-varánusz. Korábban viszont csak a mi munkatársaink láthatták őket, mert a kulisszák mögötti háttér területeken tudtunk gondoskodni az elhelyezésükről. Most viszont az Ausztrálház egyik akva-terráriumában is lehetőségünk nyílt ennek az érdekes állatfajnak a bemutatására.

Az Ausztrálház egyike azoknak az állatházaknak, amelyek a péntek esti Állatkertek Éjszakáján is nyitva lesznek, egészen 23:30-ig. Az Állatkertek Éjszakája részletes programkínálata itt olvasható.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.