Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Éji majom kölyök a Pálmaházban 2018. december 6.

A közelmúltban gyermekáldás volt a Pálmaházban lakó éji majmoknál. A kíváncsi apróság nagyrészt anyjába, vagy a család más tagjainak bundájába csimpaszkodva cipelteti magát. A jövevényt kisfilmen is megmutatjuk!

Ez a kép még november közepén készült, amikor a kicsi két hetes volt. Mostanra sokkal többet lehet látni belőle.Az év utolsó hónapjai sem szűkölködnek gyermekáldásban, különösen a majmok esetében. Nem is olyan régen adtunk hírt a ritka aranyhasú mangábéknál született kölyökről, ám egy másik majomfajnál is hasonlóan örvendetes esemény történt a közelmúltban.

A Dél-Amerikában őshonos éji majmokról van szó, akik Állatkertünk Pálmaházában laknak. Maga a Pálmaház, bár eredetileg kifejezetten a délszaki növények számára épült, már jó ideje olyan bemutatóhely, ahol a trópusi állat- és növényvilág együttesen kerül bemutatásra. Az itt látható fajok nagy része egyébként Közép- és Dél-Amerikában őshonos, ezért is került a Pálmaház bejárata fölé az America Tropicana felirat.

Maguk az éji majmok a Pálmaház egyik oldalszárnyában kaptak helyet, ahol több más újvilági állattal, például a lajhárokkal élnek társbérletben. Jelenleg öten vannak, de ebbe már beleszámít a közelmúltban született kölyök is, aki egészen pontosan november elsején látta meg a napvilágot. Az első hetekben még elég nehéz volt észrevenni, de azóta elég sokat nőtt ahhoz, hogy némi szerencsével már a nagyközönség is jól láthassa. Az egyhónapos kismajom persze még mindig kicsinek számít, idejének nagy részét azzal tölti, hogy anyukája, vagy a család más tagjainak szőrébe csimpaszkodva cipelteti magát. Az éji majmok igen gondos szülők, és a kölyök felnevelésben az anyaállat mellett rendszerint az apa, meg a családi csoport többi tagja is részt vesz.

Az éji majmok minden más majomtól különböznek egy kicsit. Egyrészt éjjel aktív életmódjuk miatt, ami a majmokra nem igazán jellemző (szemben a félmajmokkal, makikkal, ahol viszont épp a nappali életmód a kirívó eset). De törzsfejlődési kapcsolataik is különlegessé teszik az éji majmokat. A tágabb rokonsági körüket felölelő újvilági majmok körét ugyanis a szakemberek öt fő csoportra osztják fel, külön-külön családokba sorolva a csuklyásmajom-féléket, a karmosmajmokat, a pókmajom-féléket, a sátánmajmokat és egy külön, önálló családba az éji majmokat. Néhány évtizeddel ezelőtt az volt az uralkodó nézet, hogy minden éji majom egyazon fajhoz tartozik. Ma azonban már csaknem egy tucat fajukat, illetve e fajokon belül alfajok sokaságát különböztetik meg a zoológusok. A nálunk látható történetesen bolíviai éji majmok (Aotus azarae boliviensis).

Állatkertünkben egyébként az 1990-es évek első felében kezdtünk éji majmokkal foglalkozni, és azóta már számos alkalommal sikerült őket szaporítani.