Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hamlet és az ő „háreme” 2022. november 17.

Természetesen nem a dán királyfiról, Shakespeare tragédiájának címszereplőjéről van szó, hanem Hamlet nevű kengurunkról, aki mellé most két fiatal nőstény érkezett Berlinből. Mivel van egy idősebb nőstényünk is, Hamletnek így már igazi „háreme” van.

Állatkertünkben több különböző kengurufajt is bemutatunk. Egyikük nyugati szürke óriáskenguru, illetve kormos kenguru (Macropus fuliginosus) néven ismert: a nálunk látható kengurufajok közül ők nőnek a legnagyobbra.

Történetünk során már az 1890-s években is tartottunk ilyen kormos kengurukat, majd a XX. században is több alkalommal. Az újabb időkben 1983-ban fogtunk bele e kengurufaj tartására, s azóta eltelt csaknem négy évtized során folyamatosan bemutattuk őket. Egyik nőstényünk, a 2009-ben született Dominó még az eredeti, 1983-ban Perth város állatkertjéből érkezett tenyészállatok leszármazottja. Hamlet, a most már tizenegy esztendős hím viszont egy másik vérvonalat képvisel, hiszen ő 2013-ban egy dániai állatkertből került hozzánk.

Dominó és Hamlet frigyéből az elmúlt években számos utód született, de mostanra eljött az ideje annak, hogy új tenyészállatok érkezzenek. Részben azért, mert Dominó már kezd egy kissé koros lenni, részben pedig azért, mert sok más kengurufajhoz hasonlóan ezekre az állatokra is az jellemző, hogy csoportokban élnek, amelyeken belül az állatok nem párba szoktak állni, hanem a sikeresebb hímek inkább „háremet" tartanak.

Az újonnan érkezett két nőstény, név szerint Roxy és Shell a berlini Tierparkból kerültek hozzánk. Még csak kétévesek, tehát jóval fiatalabbak a másik két állatunknál. Októberben érkeztek, és az elmúlt hetekben az ilyenkor szokásos karanténozás, illetve a már régebb óta nálunk lakó állatokkal való összeszoktatás is megtörtént, így Dominót, Hamletet, Shell-t és Roxy-t most már együtt láthatja a nagyközönség a Dombház egyik kifutójában. Ebben a kifutóban egyébként nyugati szürke óriás kenguruink „társbérletben" élnek a jóval kisebb termetű fehértorkú, más néven Parma-kengurukkal.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.