Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Így segítjük a veszélyeztetett tarvarjak megmentését 2022. február 28.

A veszélyeztetett tarvarjak spanyolországi visszatelepítési programjának részeként újabb Budapesten kelt tarvarjak kerültek vissza természetes élőhelyükre néhány nappal ezelőtt. A ritkuló fajok megőrzése fontos feladat Állatkertünk számára.

A tarvarjú neve egy kissé megtévesztő, hiszen ez a faj nem a varjakkal áll közeli rokonságban, hanem az ibiszfélék közé tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger mellékén mindenütt őshonos volt, Európa déli felében (a középkorban még Magyarországon is élt), Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is, de mostanra csak néhány kisebb állománya maradt fenn, Európából pedig teljesen kipusztult.

Állatkertünkben hosszú ideje foglalkozunk a tarvarjakkal. Nemcsak bemutatjuk, hanem – az európai állatkertek természetvédelmi célú tenyészprogramjának részeként – nagy sikerrel szaporítjuk is őket. Már több alkalommal vettünk részt visszatelepítési programokban is, korábban Ausztriában, mostanában pedig Spanyolországban.

A „Proyecto Eremita" elnevezésű program 2003-ban indult azzal a céllal, hogy a Spanyolország területén egykor őshonosnak számító, de onnan már évszázadokkal ezelőtt eltűnt tarvarjak újra jelen legyenek az Ibériai-félsziget faunájában (az elmúlt évtizedekben csak Marokkó felől érkező, kóborló példányokat láttak az országban). A visszatelepítéseknek köszönhetően ma már több mint száz tarvarjú él vadon Andalúzia területén, két tucatnál is több fészkelő párral. A további visszatelepítések célja egy önfenntartó állomány kialakítása: ehhez járulnak hozzá a Budapesten kelt állatok is.

A 2020-ban nálunk kikelt tarvarjú fiókák közül a 2021-es év első felében hat madár, a tavalyi, 2021-ben kelt fiókák közül pedig néhány nappal ezelőtt újabb négy egyed csatlakozhatott vadon élő fajtársaihoz.

A négy budapesti kelésű tarvarjú decemberben utazott el Spanyolországba, először a Jerezi Állatkertbe, az elmúlt heteket pedig a dél-andalúziai San Ambrosio tarvarjú állomás szoktató röpdéjében töltötték, hogy a helyi klímához hozzászokjanak, több másik, további európai állatkertekből érkezett tarvarjúval együtt.

Március 3-án, azaz most csütörtökön, a vadvilág nap változatos programkínálatában, amellyel elsősorban tanulmányi csoportokat, iskolákat és óvodákat várunk, természetesen a tarvarjaknak is szerep jut. A velük kapcsolatos program 13 órakor kezdődik.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.