Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Így utazott el Basil Prágába 2021. november 7.

Legújabb kisfilmünkben azt mutatjuk be, hogyan indítottuk útnak a Prágai Állatkertbe Basilt, Állatkertünk népszerű hím oroszlánját, aki az indiai oroszlánok megmentését szolgáló tenyészprogram keretében néhány hónapig a cseh fővárosban vendégeskedik.

A korszerű állatkertek számára az egyik legfontosabb célkitűzés a természetvédelem, ezen belül is a veszélyeztetett fajok védelme (persze amellett, hogy ismeretterjesztéssel és kutatással is foglalkozunk, és természetközeli szabadidős programot, élményekben gazdag kikapcsolódást is biztosítunk látogatóinknak). A ritkulóban lévő indiai (más néven ázsiai vagy perzsa) oroszlánok megmentése érdekében is összefogtak a velük foglalkozó állatkertek, nemzetközi tenyészprogramot tartva fenn összehangolt szaporításuk érdekében. Ehhez persze a tenyészállatoknak időnként egyik állatkertből a másikba kell utazni.

Éppen ezért vendégeskedik most Basil is cseh barátainknál. Az ott élő egyik nőstény indiai oroszlánt, aki néhány esztendővel ezelőtt egyenesen Indiából érkezett, a tenyészprogram szempontjából ugyanis éppen a mi hímünkkel lenne célszerű pároztatni.

Arról, hogyan indítottuk útnak Basilt, egy kisfilmet is készítettünk, amelyen látható, hogy az állatot előbb altatásban kihoztuk az oroszlánjainknak otthont adó India-ház egyik elkülönítő helyiségéből, elvégeztük a szükséges vizsgálatokat, majd, miután a testre szabott szállítóládába került, megkapta az „ébresztőt" is. Miután ismét magához tért, a cseh kollégák elindultak vele Prága felé.

A Prágai Állatkerttel, amely idén ősszel ünnepelte 90. születésnapját, már az 1930-as évek óta jó kapcsolatot ápolunk. Az idők során több budapesti születésű állat került oda, köztük például vízilovak is, a mi Állatkertünk 100. születésnapjára pedig prágai barátaink egy vadlovat ajándékoztak, aki egészen 1990-ig élt Budapesten. Jelenlegi állataink között is vannak prágai születésű, és onnan ide került egyedek: például Ingrid és Sandra, a két zsiráf anyuka is közéjük tartozik.