Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Itt az újabb kistapír! 2021. június 29.

Suki, a tapír anyuka tegnap egy újabb kicsinek adott életet. Azt még nem sikerült kifigyelnünk, hogy a jövevény milyen nemű, de várhatóan már ma kimehet a kifutóra. Így egy kis szerencsével a nagyközönség is láthatja a jövevényt.

Egy aranyos kistapír Állatkertünk legújabb jövevénye! A csíkos apróság tegnap, azaz június 28-án, hétfőn született, és bár máskor az első napokban az újszülötteket még nem láthatja a nagyközönség, az anyaállatot és a kicsit várhatóan már ma kiengedjük a „szülőszobából" a kifutóra, így egy kis szerencsével már látogatóink is megcsodálhatják őket. Sőt mi több, a tapíroknak otthont adó Dél-Amerika kifutó látképét webkamera is közvetíti honlapunkon.

Tapírcsaládunk a most született kicsivel együtt összesen négy állatból áll. Suki, a 22 éves anyuka 2009 óta él Budapesten, Géza, a 25 éves apuka 2001-ben érkezett, előző utódjuk, a Hada nevű tapírkislány pedig tavaly február 20-án született. Mivel a tapíroknál a vemhességi idő 13 hónap, a két testvér születése között eltelt 16 hónapnyi idő azt jelenti, hogy Suki szinte a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül életet adott az újabb kistapírnak.

Bár a dél-amerikai, más néven síkföldi tapíroknál (Tapirus terrestris) a felnőttek szinte teljesen egyszínűek, a kicsik csíkosan születnek, és életük első néhány hónapjában csíkosak is maradnak. A csíkok azonban idővel elhalványodnak, bár némelyikük – általában a lábon – foltokban az állatok felnőtt korára is megmarad.

A kicsi most még kizárólag anyatejen él, a szilárd táplálékkal várhatóan egyhónapos kora után kezd majd ismerkedni, de még utána is hónapokig a tej marad a fő tápláléka, és 6-8 hónapos korára szokik át teljesen a felnőtteknek való menüre. A jövevény nemét egyelőre még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani, ezért nevet is csak később fog kapni.

A tapírok állatkerti szaporítása természetvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a faj természetes élőhelyén ritkulóban van, természetvédelmi helyzetét a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette.

Az idén 155 éves Fővárosi Állat- és Növénykertben már több mint 120 éve tartunk tapírokat, az első budapesti – és egyben magyarországi – kistapír pedig 1987-ben jött a világra.

A tapírok mellett egyébként Állatkertünk sok más lakójánál is gyermekáldás volt az elmúlt hetekben, hónapokban. Körülük természetesen Samu, a kiselefánt bír a legnagyobb rajongótáborral, de nagy népszerűségnek örvendenek az ázsiai vadkutya kölyök, az éji majom kölyök, a prérikutya kölykök, a fekete hattyú fiókák és a kis üregi bagoly is. Fiókát nevelnek a veszélyeztetett tarvarjak is: náluk a tavalyi fiókák közül több állat visszatelepítési programban vett részt, és ez a terv az idei fiókák egy részével is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.