Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Itt lehet szavazni az áprilisban született kiselefánt nevére! 2021. május 5.

Ezúttal is látogatóink segítségét kérjük, hogy voksaikkal döntsék el, mi legyen a nemrégi született kiselefánt neve. Szavazni jövő szerdán éjfélig lehet, a végeredményt pedig a rá következő napon, csütörtökön tesszük majd közzé.

Állatkertünk lakói közül jelenleg a közelmúltban született kiselefánt a legnépszerűbb. Ezt nemcsak abból tudjuk, hogy a róla közzétett kisfilmeket (például ezt itt) már több százezren megnézték, hanem abból is, hogy amióta május elsején újra megnyitottuk a kapukat (habár egyelőre még csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a 18 éven aluliak léphetnek be), legtöbb látogatónk a főbejárattól mindjárt az elefántok felé veszi az irányt.

A kicsi születésekor már sok mindent elmeséltünk róla, sőt, még mielőtt a kapuk újra megnyíltak, Facebook-oldalunkon élőben jelentkeztünk be az elefántoktól. Azt viszont hivatalosan eddig még nem jelentettük be, hogy pontosan milyen nemű a kiselefánt. A dolog persze most már inkább formaság, hiszen szombat óta sokan meglátogatták elefántjainkat, és többször egyértelműen látszott, hogy a jövevény kisfiú.

Mostanra eljött annak is az ideje, hogy nevet keressünk a kiselefántnak. Ehhez most is a közönség segítségét kérjük. Három előzsűrizett névre lehet szavazni, mostantól egészen május 12-ig, szerda éjfélig. A voksolás eredményét a rákövetkező napon, csütörtökön tesszük majd közzé. Szavazni pedig az alábbi nevekre lehet:

Az elefántok, és más állatkerti állatok névadásával kapcsolatban többféle szokás és hagyomány is létezik. Ezek közül néhányat látogatóink is jól ismernek. Például azt, hogy sok állatnál a kicsik nevének kezdőbetűje megegyezik az anyaállatéval (bár a perzsa leopárdoknál például más elvet követtünk). Az elefántok esetében úgy gondoltuk, nem ragaszkodunk az A betűs nevekhez, mert már az anyuka (Angele), az apuka (Assam) és a nagytesó (Arun) neve is ezzel a betűvel kezdődik. Így a szavazásra bocsátható nevek között is csak egy A betűs akad, s annak a hangzása is jól megkülönböztethető a többitől. Ezek a szempontok azért is fontosak, mert nem szabad elfeledni, hogy az állatok hívóneve a megkülönböztetésüket és a megszólításukat is szolgálja, vagyis az állatoknak is tudniuk, érteniük kell, hogy róluk, vagy valamelyik társukról van-e szó. Ezért nem mindegy, hogy a nevek mennyire különböznek egymástól, vagy mondjuk, hogy hány szótagból állnak.

A kiselefánt egyébként jól van, folyamatosan ismerkedik a világgal, habár anyukájától most még nem merészkedik túl messzire. A kifutóbeli sétájukról néhány napja készített kisfilmen látható, hogy Angele, az anyuka, és Arun, a nagytesó többnyire úgy helyezkedik el, hogy közrefogja az apróságot, ezzel is védelmezve őt, még akkor is, ha a vadonnal ellentétben itt az Állatkertben nincs mitől tartania. A felvételeken az is látszik, hogy a kiselefánt már összeismerkedett apukájával, a most még a szomszédos kifutóban lakó Assammal is.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, az Állatkerti Alapítvány egy „elefánt babamérlegre" gyűjt támogatásokat, amely mérleggel nyomon lehet követni a kiselefánt fejlődését, sőt még azt is le lehet mérni, hogy a felnőtt állatok pontosan milyen súlyúak. A gyűjtésről bővebb információ az Állatkerti Alapítvány honlapján olvasható.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.