Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisboci a Holnemvolt Várban 2019. augusztus 21.

Gyermekáldás volt a Holnemvolt Várban, azon belül a Majorságban lakó magyar tarkamarháknál. Domonkos, az aranyos kisboci augusztus 4-én látta meg a napvilágot. Állatkertünk különösen fontosnak tartja a háziállatok bemutatását.

boci a Holnemvolt VárbanÁllatkertünk népszerű játszóparkja, a tavaly májusban megnyílt Holnemvolt Vár nemrégiben újabb lakóval gyarapodott. A Majorságban látható magyar tarka szarvasmarháknál ugyanis gyermekáldás volt. A Bimbó nevű tehén, aki korábban már nyolc másik borjat hozott a világra, augusztus 4-én adott életet legifjabb utódjának. A jövevény hímnek, azaz bikaborjúnak bizonyult, így érkezése napjának tiszteletére a Domonkos nevet kapta. A kis Domonkos Bimbóval, illetve a velük társbérletben élő gyimesi racka juhokkal közös karámban látható.

A magyar tarka szarvasmarha hazánkban kialakult, őshonos fajta. Ősei között a magyar szürkemarhán kívül több nyugat-európai fajta, köztük elsősorban a szimentáli és a berni érdemel említést. A fajta kitenyésztéséhez elsősorban az a körülmény vezetett, hogy a XIX. század második felében megnőtt az érdeklődés a tejtermékek iránt, amelyek előállítására az inkább húst és igaerőt termelő magyar szürkemarha nem igazán volt alkalmas.

Állatkertünk kiemelt jelentőséget tulajdonít a háziállatok, és ezen belül is az őshonos magyar fajták bemutatásának. A városlakó ember számára ugyanis ezek az állatok ma már éppen olyan egzotikumot jelentenek, mint a távoli tájakon őshonos vadállatok. A háziállatok állatkerti bemutatásának fontosságát legelőször egykori igazgatónk, Lendl Adolf vetette fel a kert 1909-12-es átépítésekor, s ezzel fél évszázaddal előzte meg korát, hiszen a nemzetközi állatkerti szakmában csak a hatvanas évektől kezdve fogalmazódott meg a háziállatok bemutatásának elve. Állatkertünknek komoly szerepe volt a magyar szürkemarha, illetve több hazai kutyafajta megmentésében is, sőt, a hucul ló magyarországi állományának megmentését is intézményünk, illetve egykori igazgatónk, Anghi Csaba karolta fel az 1960-as években.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.