Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kiselefánt született 2017. november 8.

Ma hajnalban megszületett Angele várva-várt második borja. Az anyuka és a kiselefánt is jól van, ám most még csak a gondozók és az állatorvosok láthatják. Jelenleg arra várunk, hogy a jövevény megtalálja az emlőket és szopni kezdjen.

Szerdán hajnalban kiselefánt született Állatkertünkben. Angele, az anyaállat vemhességét már februárban bejelentettük, és elmondtuk azt is, hogy az újszülöttre késő ősszel lehet majd számítani. Az ellésre egészen pontosan hajnali 3 óra 54 perckor került sor. Szerencsére minden rendben zajlott, és az újszülött nem sokkal később sikeresen lábra is állt. A gondozók most arra várnak, hogy a kicsi megtalálja az emlőket és szopni kezdjen.

Az ellés alatt végig jelen volt Angele előző borja, a csaknem ötéves Asha is. Technikailag ugyan volna lehetőség Asha különválasztására is, de jobbnak láttuk, ha ő is jelen van kistestvére születésekor. Ez megfelel a természetes állapotoknak, hiszen az elefántok a vadonban csordában élnek, ahol a cseperedő fiatalok rendszerint akkor is jelen vannak, amikor anyjuk már a következő borját hozza a világra. Ráadásul ez a megoldás azért is szerencsés, mert az előző kiselefánt történetesen nőstény, és felnövekedve hasznos lehet a számára, ha láthatja az anyját gyermeknevelés közben. Asha természetesen élénken érdeklődik kistestvére iránt, ha azonban ez az érdeklődés már kissé tolakodó, Angele azonnal odébb tessékeli.

Mivel az újszülöttnek és az anyaállatnak ilyenkor a legteljesebb nyugalomra van szüksége, a „szülőszobaként” használt, 2008-na épült elefántcsarnokot további intézkedésig lezártuk. Jelenleg az elefántokhoz beosztott állatgondozókon és az állatorvosokon kívül senki, még az állatkerti dolgozók sem közelíthetik meg a környéket. De maguk a gondozók is csak akkor lépnek be a területre, amikor ez feltétlenül szükséges, egyébként monitoron keresztül figyelik az eseményeket. Assamot, az apukát viszont most is megtekinthetik a látogatók a patinás régi Elefántházban.

A kiselefánt iránt érdeklődő nagyközönségtől egyelőre türelmet kérünk! Amint emlékezhetnek, az előző elefántborjúnál is másfél hetet kellett várni, amíg a nagyközönséget először beengedhettük az istállóba. Érdemes viszont folyamatosan figyelni hivatalos Facebook-oldalunkat, ahol rendszeresen szolgálunk naprakész információkkal, képekkel és kisfilmekkel is a kiselefánt első napjairól.