Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen az aranyos éji majom kölyök 2019. május 24.

Állatkertünk Pálmaházának legifjabb lakója az április 24-én született éji majom kölyök. Az anyaállat nagyon gondos és tapasztaltnak is számít, hiszen már több kölyköt is sikeresen felnevelt. A jövevényt most kisfilmen is bemutatjuk.

Az idén sincs hiány kisállatokban! Ha csupán a közelmúltban világra jött állatokat említjük, akkor is hosszú a felsorolás a rókakuzu kölyöktől és a kis kenguruktól kezdve a vízidisznókon, a nagy marákon, az ázsiai vadkutyákon és az aranyos kisbárányokon át egészen a vombatkölyökig, a törpefürj csibékig és persze a matakó kölyökig.

A legifjabb jövevény a Pálmaházban április 24-én világra jött éji majom kölyök. A most egyhónapos gyerek igazi majomszeretettel csüng édesanyján, egyetlen pillanatra sem engedve el a bundáját. Életkorának megfelelően napjai alvással, evéssel, ásítozással, illetve az őt körülvevő környezet nagyra nyílt szemekkel való bámulásával tölti.

Az éji majmoknak persze eleve nagy szemeik, és emiatt kissé talán csodálkozó arckifejezésük is van. A nagy szem a gyenge fényviszonyokhoz való alkalmazkodás következménye, amíg ugyanis a majmok jó része inkább nappal aktívnak mondható, az éji majmok – amint a nevük is mutatja – a természetben általában éjjel aktívak.

Állatkertünkben az 1990-es évek első felében kezdtünk el éji majmokkal foglalkozni. Az éji majmok tizenegy ismert faja közül az déli vöröstorkú éji majmokkal, annak is a Bolíviában őshonos alfajával (Aotus azarae boliviensis) találkozhat nálunk a nagyközönség. Jelenleg a Pálmaház (America Tropicana) egyik oldalszárnyában mutatjuk be őket, közös térben néhány további dél-amerikai fajjal, így például a lajhárokkal is.

Éji majmaink rendszeresen megörvendeztetnek minket újabb és újabb kölykökkel. A mostani kicsi édesanyja igen gondos és tapasztalt anyaállatnak számít, aki már számos utódot nevelt fel sikeresen. Az eggyel korábbi kölyke egyébként a tavalyi évben, november első napjaiban született, így az előző és a mostani apróság világra jövetele között kevesebb, mint hat hónap telt el. Ez azért lehetséges, mert az emberi várandósság 9 hónapjával szemben ennél a fajnál a vemhességi idő 4 és fél hónap szokott lenni. Figyelembe véve azonban, hogy az ellés után az anyaállat csak egy bizonyos idő elteltével lesz újra fogamzóképes, hiszen a vemhes méhnek vissza kell alakulnia alapállapotába (ezt a folyamatot nevezik involúciónak), elmondhatjuk, hogy a két kölyök szinte a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül követte egymást.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.