Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen mutatkozik be a tapírgyerek 2020. április 9.

Épp ma hét hetes Állatkertünk legifjabb tapírja. A kislánynak bizonyult jövevény szépen gyarapszik, és az anyatej mellett már szilárd táplálékot is fogyaszt. Állatkertünk a közönség segítségét kéri a megfelelő név kiválasztásában.

Február 20-án reggelre örvendetes családi esemény történt Állatkertünk tapírjainál. Suki, az anyaállat ugyanis egy életerős utódot hozott világra, aki egyébként kislánynak bizonyult. Az örömhírt március elején terveztük bejelenteni, bár ahhoz, hogy a közönség a saját szemével is láthassa a jövevényt, még akkor is várni kellett volna. A koronavírus járvány miatt azonban egyre szigorúbb korlátozásokat kellett bevezetni, így be kellett zárni a beltéri bemutatóhelyeket, március 15-től pedig az egész kertet be kellett zárni a nagyközönség előtt. Az apróság persze ebből semmit nem érzékel, és azóta is zavartalanul fejlődik. Most úgy látjuk, itt az ideje, hogy legalább az interneten keresztül bemutassuk az aranyos tapírkislányt a nagyközönségnek. Ezért első lépésként összeállítottunk egy kisfilmet, amelyen a jövevény születése utáni első napokban, hetekben készült.

A jövevény bemutatásával egy időben kérni is szeretnénk valamit! Segítséget abban, hogy kiválasszuk a megfelelő nevet az apróságnak. Az előzetes zsűrizést követően három név maradt a „kalapban", ezekre várunk szavazatokat:

A szavazatokat a húsvétot követő szerdáig, azaz április 15-ig várjuk!

A videón látható, hogy a gondozók a biztonság kedvéért cumisüvegből is kínálták az apróságot, de végül hamar meglettek az emlők, s azóta a kicsi teljesen önállóan táplálkozik. Az anyatej mellett már viszonylag korán érdekelni kezdte a szilárd táplálék, a tej mellett a banán mondható a legnagyobb kedvencének, éppen úgy, ahogy az anyukájának is.

A Dél-Amerikában őshonos, természetes élőhelyükön ritkulóban lévő, és ezért sebezhetőnek számító síkföldi tapírok (Tapirus terrestris) szaporodásáról egyébként tudnivaló, hogy a nőstények 13 hónapig vemhesek, és ellésenként szinte mindig csak egy utódot hoznak a világra. Az újszülöttek – a lényegében egyszínű felnőttekkel ellentétben – csíkosak, a lábaikon pedig foltokat viselnek. 6-8 hónapos korukig, vagy még ennél is tovább vesznek magukhoz anyatejet, de már viszonylag hamar elkezdenek a szilárd táplálékkal is próbálkozni.

Állatkertünkben 1890 óta foglalkozunk tapírokkal, az első budapesti kistapír pedig 1987-ben látta meg a napvilágot. A mostani kicsi anyukája, Suki 21 éves múlt, és 2009 óta él nálunk. Géza, az apuka bő két évvel idősebb párjánál, és 2001 óta láthatja nálunk a közönség.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.