Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Közkívánatra itt a Cápasuli! 2018. december 13.

Jóllehet Állatkertünkben korábban is voltak cápák, gyakran hallottuk látogatóink részéről azt az igényt, hogy szeretnének „igazi” cápákat látni. Most itt a lehetőség, elkészült ugyanis a Cápasuli! Sőt, a jövőben további cápás fejlesztések is lesznek.

A cápák érdekes állatok! Mégpedig nemcsak a zoológusok, tengerbiológusok, állatkerti szakemberek számára, hiszen mindenütt azt tapasztalni, hogy a nagyközönség is érdeklődik irántuk. Ehhez a cápák különleges sajátosságain túl valószínűleg az állatok vélt vagy valós veszélyessége is hozzájárul. Az állatkertek és nyilvános akváriumok látogatói mindenesetre örömmel gyönyörködnek ezekben a valóban különleges állatokban.

A cápák iránti érdeklődéssel összefüggésben a mi Állatkertünk is régóta, összességében több mint száz esztendeje foglalkozik cápák tartásával. A Pálmaház alatt található, 1912-ben átadott, patinás Akvárium megnyitása idejében is törekedtek arra, hogy cápákat is be lehessen mutatni. Erre azonban a lehetőségek igen korlátozottak voltak, ennek az akváriumnak ugyanis eredeti állapotában 6 ezer literesek voltak a legnagyobb medencéi. Így a régi időkben legtöbbször csupán az Adriában is őshonos kispettyes macskacápa bemutatására volt lehetőség.

Tengeri akvarisztikai bemutatóhelyeink fejlődése nyomán 2004-ben már 11, 20 és 23 ezer literes, 2012-ben pedig már 85 ezer literes tengervizes medencével is rendelkeztünk, amely lehetővé tette a barnasávos bambuszcápák rendszeres szaporítását, majd további cápafajok, például korall macskacápa, szemfoltos bambuszcápa, illetve rövidfarkú dajkacápa bemutatását is.

Sokan talán nem is gondolnák, de meglehetősen sokféle cápa létezik. A zoológusok legalább 470 fajukat különböztetik meg. A nagyközönség azonban a kisebb testű, fenéklakó, aljzaton élő fajokat általában nemigen szokta „igazi" cápáknak tartani. Ezt mi magunk is tapasztaltuk, hiszen bár régóta foglalkozunk cápákkal, gyakran hallottuk a közönségtől azt a kívánságot, hogy szeretnék, ha Állatkertünkben „igazi" cápákat is láthatnának. Azt, hogy mi számít a látogatók szemében „igazi" cápának, úgy fogalmazhatnánk meg szabatosan, hogy elsősorban az aránylag nagyobb termetű, és legfőképpen szabadon úszó, ahogy a szakemberek fogalmaznak, pelágikus zónában élő cápafajok tartoznak ebbe a körbe.

Minthogy Állatkertünk új területein számos új fejlesztés megvalósítására van lehetőségünk, végre lehetségessé vált olyan létesítmények kialakítása is, amelyek többek között ezeknek a cápákkal kapcsolatos látogatói igényeknek is meg tudnak felelni. Ennek jegyében készült el az új Cápasuli, amelyet 2018. december 13-án nyitottunk meg a nagyközönség előtt Állatkertünk játszóparkja, a Holnemvolt Vár legújabb attrakciójaként.

A Cápasuli főszereplői természetesen maguk a cápák! Már most négy különböző cápafaj, feketeúszójú szirtcápa (Carcharhinus melanopterus), rozsdás dajkacápa (Ginglymostoma cirratum), homokszínű dajkacápa (Nebrius ferrugineus) és zebracápa (Stegostoma fasciatum) is látható az új bemutatóhelyen. A későbbiekben pedig további cápafajok is érkeznek majd. A cápákon kívül van itt leopárd ostorfarkú rája (Himantura uarnak), tehénorrú rája (Rhinoptera bonasus), a csontoshalak közül pedig denevérhal (Platax sp.), vitorlás csattogóhal (Symphorichthys spilurus sp..), aranymakréla (Gnathanodon speciosus), francia morgóhal (Haemulon flavolineatum), zöld barátsügér (Chromis viridis) és óriás fűrészessügér (Epinephelus lanceolatus) is. Az állatok többsége a legnagyobb, nettó 660 ezer literes medencében található, de például az óriás fűrészessügér egy önálló, 30 ezer literes medencében kapott helyet. Egy harmadik, 90 ezer literes medencét pedig főként az újonnan érkezett állatok fogadására, karanténozására tartunk fenn.
A Cápasulit úgy alakítottuk ki, hogy a medencékben élő állatokon kívül a technológiai terek és a tengervíz megfelelő állapotát biztosító akvarisztikai gépészeti rendszerek is a bemutató részei legyenek. Így azt is meg lehet figyelni, hogyan dolgoznak az állatkerti munkatársak a Cápasuli lakóival, és hogy mi mindenre van szükség ahhoz, hogy az állatok jól érezzék magukat?

És hogy miért „suli" a Cápasuli? Azért, mert az itt bemutatott cápák mind fiatal állatok, akik a közönség szeme láttára fognak itt felcseperedni. Ráadásul nemcsak testileg gyarapodnak majd, hanem a szó szoros értelmében is tanulni fognak. A Cápasuli ugyanis valóban „iskola" a cápák számára, ahol a „nebulók" megtanulnak együtt élni más halakkal, a medencék többi lakójával, megszokják a közéjük könnyűbúvár felszerelésben lemerülő állatkerti dolgozók jelenlétét, valamint a gondozókkal, állatorvosokkal való együttműködéshez is hozzászoktatjuk őket.

A Cápasuli tehát elkészült, és már várja a látogatókat. Ezzel azonban még nincs vége a cápás fejlesztéseknek! A most még építés alatt álló, várhatóan 2020/2021 telére elkészülő Pannon Parkban, azon belül is a Pannon-tenger akváriumban ugyanis egy kétmillió literesnél is nagyobb óriási medence készül ugyancsak cápák részére. A Cápasuliból kikerülő „nebulók", akik akkorra már úgy kétméteresek lesznek, ebbe az új óriási medencébe kerülnek majd át.

Akit a Cápasulival kapcsolatos érdekes technikai részletek is érdekelnek, és kíváncsi például arra, hogyan kerül a csaknem egymillió liternyi a tengervíz a medencékbe, vagy hogy milyen vastag üvegek kellenek a több tíz, sőt több száz tonnányi víztömeg megtartásához, itt olvashat további érdekességeket. A Cápasuli mindenkori aktuális látnivalóiról pedig a Holnemvolt Vár önálló honlapján írunk részletesebben.