Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:00 Sz-V: 9:00-17:30

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Kukucs! Zsebibabák a Bennett- kenguruknál 2021. április 15.

Vörösnyakú, más néven Bennett-kenguruinknál idén is több „zsebibaba” cseperedik. Öt anyuka erszényéből már ki is kukucskálnak a kölykök, de elképzelhető, hogy rajtuk kívül további nőstények erszényében is van még kiskenguru.

Az Ausztrál ösvény nevű bemutatóhelyünkön lakó vörösnyakú, más néven Bennett-kenguruk évről évre megörvendeztetnek minket néhány „zsebibabával". Jelenleg öt nőstény erszényében biztosan van kölyök, méghozzá olyan korú, aki már ki is nézeget az erszényből. Úgy látjuk azonban, hogy még további nőstények erszényében is lapulhatnak kicsik, persze olyanok, akik most még nem elég idősek és fejlettek ahhoz, hogy kívülről is látni lehessen őket.

Az erszényeseké általában, a kenguruk szaporodása is különleges. A legtöbb faj vemhességi ideje egy hónap körüli, a Bennett-kenguruknál egészen pontosan 29-30 nap szokott lenni. A fejletlen újszülött leginkább egy kocsonyás babszemre emlékeztet, mégis önerőből, segítség nélkül mászik be az erszénybe. Ott aztán rácsimpaszkodik a négy emlő egyikére, és fejlődése ezt követően hónapokig itt, az erszényben, mint afféle második anyaméhben folytatódik. Az erszényben fejlődnek ki a hátsó lábai, nő ki a szőrzete és nyílnak ki a szemei. Ennél a fajnál az öthónapos kor betöltése után néz ki a kölyök először az erszényből, bő egy hónapra rá pedig már ki is jön onnan, hogy az ugrálást gyakorolja. Végül kilenchónapos korában hagyja el végleg az erszényt, de még ezután is visszadugja néha a fejét, nem maradt-e számára pár csepp tej.

Ausztráliában és a környező szigeteken hetven-egynéhány különböző kengurufaj él. Ezek közül jelenleg négy fajjal foglalkozunk, és mindegyiküknél volt már szaporulat is. A vörösnyakú kenguruk (Macropus rufogriseus), akiket gyakran Bennett-kengurunak is neveznek (habár ez utóbbi név eredetileg nem az egész fajra, hanem csak a Tasmaniában és a Bass-szoros szigetein élő alfajokra vonatkozott) a közepes nagyságú kenguruk közé tartoznak. Mivel őshazájukban olyan élőhelyeken is előfordulnak, ahol a téli időszakban hidegre, sőt még hóra is lehet számítani, állatkerti tartásuk során sem igényelnek fűtött állatházat, jóllehet a kifutóhoz csatlakozó fedett, szélvédett belső férőhelyre nekik is szükségük van. „Télállóságuk" miatt a 19. század végén és a 20. század elején a Bennett-kengurukat Európa több pontján is igyekeztek vadászati céllal meghonosítani: többek között Angliában, Németországban, sőt még a történelmi Magyarországon is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.