Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Labdajáték „pizsamában” 2019. augusztus 23.

Legújabb kisfilmünkben megmutatjuk, hogy a zebrák is szeretnek labdázni. Persze csak speciálisan nekik tervezett labdával, aminek a belsejébe még finomságokat is lehet tenni. Ez is egy módja a környezetgazdagításnak.

Az állatkerti gondozók nap mint nap azon törik a fejüket, hogy milyen programmal, elfoglaltsággal, finom falatokkal és izgalmas játékokkal tegyék változatossá a rájuk bízott állatok hétköznapjait. Az egyik ilyen lehetőség, ha valamilyen játékot adunk nekik. Persze nem akármilyet, hiszen, akárcsak a kisgyermekek esetében, az állatkerti állatok játékainak is sok követelménynek kell megfelelniük. Zebráink nemrégiben egy különleges, kifejezetten állatkerti állatok számára kifejlesztett labdát kaptak, amelynek a belsejébe egyébként finom falatokat is el lehet rejteni, úgy, hogy azok idővel kipotyognak onnan, ha az állatok sokat kergetik a labdát. De a labda maga a finomságok nélkül is érdekes tud lenni, amint azt a zebrák egyik gondozója által készített kisfilmen is látni lehet. Persze nem „fociznak" a szó szoros értelmében, hiszen a labdát nem annyira a lábukkal, hanem inkább a felük, az orrtájékuk segítségével terelgetik a kifutóban.

 

Az állatok számára kieszelt játékok is részét képezik az úgynevezett környezetgazdagításnak. Ennek az a célja, hogy az állatkerti állatok számára programot, elfoglaltságot biztosítsunk. Tudnivaló ugyanis, hogy amíg a természetben az állatok számára egész napos elfoglaltságot jelent, hogy mindenről gondoskodjanak, ami a túlélésükhöz kell, az állatkertben szinte mindent készen megkapnak. Nincs küzdelem a túlélésért, vagy fáradságos erőfeszítés új legelőhelyek felkutatása érdekében. Persze így az állatoknak sok szabadidejük marad, s ebben a sok szabadidőben akár unatkozhatnának is, ha nem foglalkoznánk a környezetgazdagítással.
A környezetgazdagításnak persze sok formája van: a kívánt cél elérhető a férőhelyek változatos berendezésével, a takarmány kínálásának különféle módjaival, az állatok tréningezésével, és persze különféle játékszerekkel is. Ami ez utóbbiakat illeti, természetesen nemcsak a zebrák kapnak játékokat, hanem nagyon sok más állat is. A tavalyi évben, egy nagyobb játékbeszerzés alkalmával részletesen be is számoltunk arról, milyen játékszereket szoktak kapni Állatkertünk lakói.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.