Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Le a meleg gyapjúval! 2022. június 22.

Sok állat vastag, olykor gyapjas szőrt növeszt a télre, ami aztán a meleg idő beköszöntével kezd kényelmetlenné válni. Némelyikük magától levedli a vastag szőrt, ezt látni most a tevéken is. A juhokat és az alpakákat viszont nekünk kell megnyírni.

Az emlősök egyik feltűnő jellegzetessége a szőrzet, amelynek elsősorban a test hőszigetelésében van szerepe. Szinte minden emlősállatnak van szőre, néhány szálat még a szőrmóknak igazán nem nevezhető vízilovakon is látni.

A mérsékelt égövben nem ritka, hogy az állatok a hideg téli hónapokra a szokásosnál dúsabb, vastagabb, jobb hőszigetelő tulajdonságú szőrzetet növesztenek, ami a hidegben persze jó szolgálatot tesz, de a tavasz, majd a nyár beköszöntével egyre kényelmetlenebbé válik. Ezt a nehézséget az állatok általában a téli szőrzet levedlésével oldják meg.

Az Állatkertünkben látható kétpúpú tevéknél éppen ez a helyzet, hiszen, ha mostanában felkeresitek őket, azt láthatjátok, hogy a vastag szőr épp nagy csomóban foszlik le róluk. Sokan talán csodálkoznak azon, hogy mi szüksége van egyáltalán a „sivatag hajójának" téli szőrre. Tudnivaló azonban, hogy amíg az egypúpú tevék, azaz a dromedárok Észak-Afrikában és Arábiában élnek, addig a kétpúpú tevék Ázsiában őshonosak, és ott is tartják őket évezredek óta háziállatként, olyan vidékeken is, ahol télen bizony igen hideg van, és a hó sem számít ritkaságnak. A kétpúpú tevék tehát – ellentétben egypúpú rokonaikkal – télállóak, és ezt a vastag téli szőrzetnek köszönhetik. Nyár elején, amikor a tevéink vedlenek, a környéken fészkelő madarak rendszerint elhordják a teveszőr egy részét, hogy azzal béleljék ki a fészküket.

Amíg a tevék maguktól vedlik le a vastag szőrt, a juhokat, illetve az alpakákat nyírnunk kell. Az alpakákat és a legtöbb juhfajtát ugyanis az ember elsősorban a gyapjú miatt tenyészti, és éppen a háziasításnak, illetve a célirányos tenyésztésnek köszönhetően ezeknek az állatoknak olyan dús, gyapjas szőrzetük van, hogy annak eltávolításához már emberi segítség kell. Persze a birkák, illetve az alpakák nyírásának oka nemcsak az, hogy ne legyen melegük, hiszen a lenyírt gyapjút az ember a történelem hajnala óta hasznosítja. A mellékelt képeket a vedlő tevékről, illetve az alpakák és a gyimesi racka juhok nyírásáról készítettük a közelmúltban.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.