Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ma van a jegesmedvék világnapja 2023. február 27.

Állatkertünkben több mint százéves hagyománya van a jegesmedvék tartásának, sőt, elsők között voltunk a világon, ahol szaporítani is sikerült őket. Ma Fiete, az ősszel érkezett hím jegesmedve képviseli nálunk a jégmezők óriásait.

A jegesmedvékkel, illetve a vadvilág védelmével foglalkozó szakemberek és közösségek körében február 27-e pirosbetűs ünnepnek számít. Ekkor tartják ugyanis a jegesmedvék világnapját.

A világnap nagyszerű alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek e fehérbundás óriások fennmaradását fenyegetik. Ez ma már nem annyira a vadászat, hiszen a faj természetes élőhelyén a jogszabályok immár évtizedek óta tiltják, vagy szigorúan korlátozzák a jegesmedvék vadászatát (habár sajnos illegális kilövések előfordulnak), hanem sokkal inkább az éghajlat emberi tevékenység miatt bekövetkező megváltozása. Ezek a változások hatással vannak a táplálékláncra, a sarki jég minőségére és állagára, és persze a jégmezők kiterjedésére is, tehát mind érintik a jegesmedvéket. Nem is beszélve arról, hogy a sarkvidéki jég visszahúzódása olyan nyersanyag-lelőhelyeket tesz hozzáférhetővé, melyek kiaknázása korábban nem volt gazdaságos, így a jegesmedvék élőhelyén várhatóan az ipari tevékenység is mind erősebben lesz jelen.

Állatkertünkben igen nagy múltja van a jegesmedvék tartásának, bemutatásának, sőt szaporításának is. Jelenleg Fiete, a múlt ősszel érkezett hím állat képviseli ezt a fajt Budapesten. Ismeretterjesztő munkánk részeként a bemutatáson túl igyekszünk minél több ismeretet átadni a közönségnek a jegesmedvékről, akár a helyszínen, akár Állatkertünk lapja, az Állatvilág magazin hasábjain, ahol 2017-ben hosszabb cikkben írtunk a jegesmedvék életmódjáról és a fennmaradásukat fenyegető veszélyekről (a szóban forgó lapszám PDF formátumban itt érhető el, a cikk a 24. oldalon kezdődik). A jegesmedvék világnapjára Állatkertünk alapítványa is felhívta a figyelmet.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.