Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ma van az orangutánok világnapja 2022. augusztus 19.

A jeles nap célja, hogy az orangutánokkal foglalkozó szervezetek és intézmények szerte a világon felhívják a figyelmet ezekre a különleges emberszabásúakra, és persze azokra a veszélyekre is, amelyek fennmaradásukat fenyegetik.

Bizonyára sokan tudják, hogy a orangután maláj eredetű elnevezés, és eredetileg erdei embert jelent. Ezek az emberszabásúak Délkelet-Ázsiában, Szumátra és Borneó szigetének trópusi erdőségeiben őshonosak. Sajnos mindhárom fajuk kritikusan veszélyeztetett, részint az ember környezetátalakító tevékenysége, részint pedig az illegális vadászat miatt. Ezért aztán a természetvédelemmel foglalkozó szakemberek az orangutánok természetes élőhelyén, illetve szerte a világon erőfeszítéseket tesznek ezeknek a csodálatos emberszabásúaknak a megmentése érdekében.

A mi Állatkertünkben alkalmilag már az 1890-es években is volt orangután, majd az 1910-es években és a két világháború között is foglalkoztunk velük. Egyes időszakokban a borneói, máskor a szumátrai fajt mutattuk be. Persze ezekben a régi időkben a szaporítás még nem lehetett reális célkitűzés. Az elmúlt bő négy évtizedben már nem alkalmi, hanem folyamatos volt az orangutánok bemutatása, és kifejezetten a szumátrai fajra kezdtünk el koncentrálni. Az 1990-es évek elejétől pedig a gyermekáldás is többé-kevésbé rendszeressé vált orangutánjainknál. Mi is részesei vagyunk annak a nemzetközi tenyészprogramnak, amelynek éppen az a célja, hogy állatkerti szaporítással segítsünk megelőzni, elkerülni az orangutánok kipusztulását.

Persze Állatkertünk nemcsak természetvédelmi műhely, hiszen küldetésünk része az oktatás, a természettudományos ismeretterjesztés és a környezeti nevelés is. Márpedig az orangutánok – és általában az emberszabásúak – bemutatása ebből a szempontból is igen fontos és tanulságos. Arról már nem is szólva, hogy ezek az állatok látogatóink körében egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek.

A róluk való gondoskodás egyik legnagyobb kihívása, hogy programot, elfoglaltságot adjunk nekik. Hiszen a természetben szinte minden idejüket igénybe veszi a táplálék felkutatása. Az Állatkertben, ahol mindenről mi gondoskodunk, az orangutánok sokkal tovább élnek, mint vadonbeli fajtársaik, hiszen itt nem kell nap mint nap megküzdeni a túlélésért. Ugyanakkor több szabadidejük marad, így a gondozók folyamatosan azon törik a fejüket, hogy milyen elfoglaltsággal járhatnának állataink kedvében. Ez az, amit környezetgazdagításnak hívunk.
Az ennivaló, a takarmány kínálásának változatos és furfangos módjai éppúgy ide tartoznak, mint a különféle játékszerek. Orangutánjaink különösen szeretik a kartondobozokat, műanyag dézsákat és ládákat és a textíliákat is. Ezekkel rengeteg játékot eszelnek ki, illetve felhasználják arra is, hogy a környező teret lehatárolva privát zónát, kuckót alakítsanak ki maguknak. Az Állatkertben járva látogatóink is gyakran lehetnek szemtanúi annak, hogy az orangutánok ezekkel a játékokkal elbarikádozzák magukat, vagy egy-egy alkalmas dobozt, ládát vagy szövetdarabot a fejükre húzva mutatkoznak.

Egyébként az orangutánok nagy szerelőbajnokok is, úgyhogy férőhelyük kialakítása műszaki szempontból is nagy odafigyelést igényel.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.