Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Májuskosár az Állatkert főbejáratánál 2023. április 28.

Az április 29-től május elsejéig tartó hosszú hétvégén egy jókora májuskosár fogadja a látogatókat Állatkertünk főbejáratánál, a „Virággal egy mosolyért” kezdeményezés részeként, felelevenítve egy szép, a majálishoz kapcsolódó népszokást.

A májusfa állítása mellett más tradíciók is kapcsolódnak május elsejéhez, a majálishoz, illetve május hónap első napjaihoz. Ilyen a májuskosár ajándékozása, amely elsősorban Észak-Magyarországon volt elterjedt népszokás.

A májuskosár egy füles fonott kosár, amelybe különböző virágokat, például hortenziát tesznek. Eredetileg a legények ajándékozták a leányoknak, de általában nem közvetlenül, hanem valamelyik nőrokon, leginkább a legény édesanyja adta át. Ez jelezte, hogy a legény családja is egyetért a fiú választásával. A kapott májuskosarat a leányok rendszerint kitették az ablakba, ezzel is tudatva, hogy udvarlójuk van.

A szokás persze változatos formában jelent meg, olyan is előfordult, hogy már házasságban élő pároknál ajándékozott a férj májuskosarat a feleségnek, vagy pedig az apák lepték meg májuskosárral a leányukat. Esetenként barátok ajándékoztak ilyet egymásnak.

Rendszerint a virágok színének is üzenetértéke volt: rózsaszínt a szerelem első évében adtak, fehéret akkor, ha már közeledett az esküvő, a piros virág pedig már ifjú házasoknál volt szokás. A kék virág a baráti kötelék jele, narancsszín virágokkal teli májuskosarat pedig általában a lánygyermekek kaptak édesapjuktól.

A „Virággal egy mosolyért" kezdeményezés most Állatkertünk látogatóit ajándékozza meg egy különleges májuskosárral, amely a majálisi hosszú hétvégén a kert főbejáratánál, a Főkapu téren látható. Persze a hagyományosnál sokkal nagyobb méretben, száz színpompás cserepes világgal.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.