Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Megérkezett az új zsiráfbika 2013. július 10.

Új zsiráf érkezett az Állatkertbe. Az Akin nevű állat Németországban született, de hozzánk már Hollandiából került, méghozzá szaporítási céllal. Akin ugyanis hím, nálunk pedig egy egész hárem várja. A négyéves állatot a közönség még nem láthatja, mert egy elkülönített istállóban ismerkedik új otthonával.

Egy fiatal hímmel gyarapodott a Állatkertünk zsiráfcsapata. Az Akin nevű állat 2009. június 7-én született a Magdeburgi Állatkertben, de 2011 januárja óta a hollandiai Amersfoort város állatkertjének lakója volt. Budapestre az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott zsiráf tenyészprogram keretében került, hogy az itt élő három felnőtt nőstény, Santana (16), Ingrid (6) és Sandra (5) jövendőbelije legyen. A korábbi hím, Jonas ugyanis 2012 decemberében elpusztult egy baktérium okozta kivédhetetlen megbetegedés miatt.

A mintegy négy méter magas állat szállítására egy háromtengelyes, kifejezetten zsiráfok számára kifejlesztett utánfutó segítségével került sor. A csaknem hat méter hosszú, két méter széles, négy és hat méter között változtatható magasságú utánfutót egy állatkerti állatok szállításával foglalkozó holland cég üzemelteti, hiszen egy-egy állatkertnek nem volna gazdaságos ilyen járművet fenntartani. A több mint 1300 km-es utat 19 óra alatt tették meg, lényegében megállás nélkül, egy-két rövid, öt perces technikai pihenővel.

Az újonnan érkezett állat jelenleg egy külön istállóban, a többi zsiráftól elkülönítve ismerkedik új otthonával. Emiatt jelenleg a nagyközönség sem láthatja.

A Fővárosi Állat- és Növénykertbe 1868-ban érkezett az első zsiráf Erzsébet királyné közbenjárására, Ferenc József ajándékaként. A zsiráfok tartása azonban az első száz évben nem volt folyamatos, hol a gazdasági helyzet alakulása, hol a háborúk miatt maradt zsiráf nélkül az Állatkert. A második világháború után – melynek során az összes akkor itt élő  zsiráf elpusztul – először 1965-ben érkeztek ilyen állatok Budapestre, azóta viszont folyamatosan vannak zsiráfok a városligeti intézményben. Az évek során összesen huszonnyolc zsiráfborjú született a magyar főváros állatkertjében. A jelenlegi zsiráfok – a most érkezett Akinnal együtt összesen hatan vannak – mindannyian Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi). Ez az alfaj eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonos, és épp az elterjedése miatt Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. A Rothschild nevet a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) tiszteletére kapták.