Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mozaik az állatmentésről 2014. január 3.

A néhány nappal ezelőtt véget ért 2013-as esztendőben is kiterjedt mentő tevékenységet folytatott az Állatkertünk által életre hívott Magyar Madármentők Egyesület. A számokat és adatokat a napokban összesítjük, de néhány fontos és emlékezetes eseményt már most is felidézhetünk.

A napokban összesítjük a 2013-as évben mentőhelyünkre került állatok adatait. Az azonban már most látszik, hogy a bekerült állatok száma megközelíti, sőt talán meg is haladja az egy évvel korábbit, amikor kétezer emberi segítségre szoruló állatnak, madárnak, kisemlősnek, hüllőnek igyekeztek esélyt adni munkatársaink. A számokon túl legalább ilyen fontosak az emlékezetes esetek, amelyeket érdemes röviden felidézni, visszatekintve a néhány napja véget ért óesztendőre.
A mentőmunka leginkább felemelő pillanatai, amikor a felgyógyult, felnevelt, vagy sikeresen felerősített állatokat szabadon lehet engedni a maguk természetes élőhelyén. Ilyen szabadon engedésre az év során számos alkalommal került sor. A március nagy részére is kiterjedő, szokatlan tél után egyik legkorábbi lehetőség május derekán volt. Akkor tizenkét gólyát és négy egerészölyvet juttattak vissza a vadonba munkatársaink a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén, Malomháza térségében. Sőt, ugyanekkor több mocsári teknőst is szabadon engedtünk. Július végén Vác közelében, a Naszály hely oldalában nyolc feketerigót, egy zöldikét és egy fakopáncsot, a kisemlősök közül pedig hat sünt, két mókust, egy mogyorós és egy nagy pelét valamint egy menyétet tudtunk sikeresen útjára bocsátani. Néhány héttel később, augusztus elején kilenc vörös vércse, egy karvaly, illetve hat sün repatriálására került sor egy a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területen. Szeptember elején megint a Naszály mellett került sor egy szabadon engedésre. Ekkor 32 sün, 2 egerészölyv, 1 karvaly, 1 kuvik, 1 füleskuvik és 1 macskabagoly távozhatott gyógyultan, egészségesen és a vadonbeli életben maradáshoz megfelelő kondícióban.

A fentieken túl természetesen további repatriálásokra is sor került, sok esetben partnereinkkel együttműködve. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei engedték például szabadon azt a kerecsensólymot, amely még október elején került be Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére. A parazita fertőzöttség miatt legyengült madarat munkatársaink megszabadították az élősdiektől, és egy „roboráló" kezeléssel fel is erősítették a kondícióját, így az MME szakemberei október elején már gyógyult madarat engedhettek szabadon Csákvár határában. Mentőhelyünkön került sor annak a mérgezett parlagi sasnak a kezelésére is, amelyet december elején az MME, két nemzeti park és az Állatkert közös sajtóeseményén dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes engedett szabadon a Jászsági Különleges Madárvédelmi Területen.
A szokásos, mentőhelyünkön rendszeresen előforduló fajok mellett a 2013-as évben egészen szokatlan módon két hóddal is dolgunk akadt. Március elején ugyanis Káldon egy legyengült, mérgezett hódot találtak, amelynek sürgősségi ellátásáról a Szombathelyi Állatkórházban, utókezeléséről pedig a mi mentőhelyünkön gondoskodtak. A Hortenziának keresztelt hódot felgyógyulását követően, április elején, a Rába sárvári szakaszán engedtük szabadon. A másik hódunk egy az év elején született kölyök volt, akit valószínűleg a nyár eleji emlékezetes áradás sodort el. A kis hódot – aki a Pocak nevet kapta – sikeresen fel is nevelték munkatársaink, elengedésével azonban megvárjuk a következő tavaszt. A telet Pocak egyébként a somogyi Petesmalmon tölti.
Amint a fenti szemelvényekből is látható, a 2013-as év az Állatkertben zajló mentő tevékenység szempontjából is igen mozgalmas és eredményes volt. Sokat mondó számadat, hogy ha csak a fenti, kiragadott példákban elsorolt, sikeresen szabadon engedett állatokat nézzük, azok együttes természetvédelmi eszmei értéke messze meghaladja az ötmillió forintot.