Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Napfürdőző kontyosfürj csibék 2019. július 9.

Szép időben a nemrég kikelt kontyosfürj csibék is szeretnek napfürdőzni. De ez nem is meglepő, hiszen a napfényes Kaliforniában őshonosak. Gyakran a lábukat és a szárnyukat is kinyújtják, hogy minél jobban érjék őket az éltető napsugarak.

Rengeteg kisállat cseperedik mostanában Állatkertünkben. Legtöbbjük, így az éji majom kölyök, a kis matakó, a muntyákszarvas gida, a Holnemvolt Várban látható kismalacok és kisbárányok, vagy épp a flamingófiókák világra jöveteléről már korábban beszámoltunk.

Nemrégiben a kaliforniai kontyosfürjeknél (Callipepla californica) is gyermekáldás volt. A copfos, vagy bóbitás fürj néven is emlegetett madárfaj eredetileg az Egyesült Államok keleti-délkeleti részén, Kalifornia és Oregon államban honos, sőt, elterjedési területe átnyúlik Mexikóba, a Kaliforniai-félszigetre is. A világ sok más országába viszont az ember telepítette be, Perutól Hawaii-ig, Dél-Afrikától Új-Zélandig. Kaliforniában egyébként nagy becsben tartják, a kontyosfürj ugyanis az állam hivatalos madarának számít. Nem címerállatnak, mert az Kalifornia esetében a medve, de tudnivaló, hogy az USA valamennyi államának megvan a hivatalos, „állami" madárfaja.

A mi Állatkertünkben a nagyközönség a Fácánházban, e patinás építmény rövid szárnyának egyik röpdéjében láthatja őket, társbérletben az ugyancsak itt lakó törpe marákkal. Egy kis szerencse ugyan kell hozzá, hogy a madarakat, így a náluk cseperedő csibéket, vagy legalább egy részüket megpillantsuk. De – amint a képen is látható – a fürjcsibék szép időben szívesen töltik idejüket napfürdőzéssel, és ilyenkor természetesen a közönség számára is jól látható helyen vannak. Gyakran a lábukat és a szárnyukat is kinyújtják, hogy minél jobban érjék őket az éltető napsugarak.

A kaliforniai kontyosfürj tojó egy-egy alkalommal legalább 10 tojást szokott rakni talajmélyedésben kialakított fészkébe. A 22-23 nap elteltével kikelő fiókákról a két szülő együtt gondoskodik, sőt, a fajra jellemző, hogy az együtt élő kisebb közösségekben több szülőpár együtt, közös erővel neveli a csibéket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.

Vásárolj Állatkerti belépőjegyet sorban állás és tranzakciós díj nélkül a mobiloddal. Részletek