Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nem csak Állatkert! 2023. április 17.

Az Állatkert nemcsak egy kiváló családi program. Idei, adó 1% kampányunk zászlajára éppen ezért került a „Vadvilág jövőjéért” jelmondat.

Segíts, hogy megmenthessük, avagy ne hagyj magára bajbajutott vadállatot

A Fővárosi Állat- és Növénykert 157 éves szakmai háttere, az ápolók és állatorvosok páratlan szakmai tudása és persze a jószándékú emberek állatszeretete is folyamatosan hozzájárul ahhoz, hogy a sérült madarak és kisemlősök gyógyultan kerülhessenek vissza a természetbe, vagy ha ez már nem lehetséges az Állatkert Vadállatmentő Központjában, vagy a Margitszigeti Kisállatkertben folytathassák mindennapjaikat egészséges utódoknak életet adva. A Magyar Madármentők Alapítvány jóvoltából és a jószándékú, vadállatmentő látogatóink, illetve a nemzeti parkokban dolgozó szakembereknek köszönhetően 14 év alatt több mint 30.000. állatot fogadtunk be és kezeltünk.

Állatok bemutató helye vagy a fajmentés fellegvára?
A Kert azon kívül, hogy szórakoztató és természetközeli kikapcsolódást szolgál árnyas fáival és állatbemutatóival Budapest szívében fontos szerepet tölt be az állatfajok megőrzésében is. A veszélyeztetett fajok állatkerti védelmének legfontosabb elemét ugyanis a fajmegőrző tenyészprogramok jelentik. Összesen 87 olyan különleges faj található nálunk, amelyek kapcsán nemzetközi fajmentő munkában veszünk részt.

Sokszor hírt adunk a fajmentésben elért céljainkról, visszatelepítési programjainkról legfrissebb eredményeink azonban gyakran túlszárnyalják a szakértők elvárásait is. A tarvarjak esetében San Ambrosióban munkánknak köszönhetően egy új, 30 madarat számláló kolónia létrejöttéről kaptunk értesítés a közelmúltban.

A Dél-Amerikában őshonos óriásvidra (Pteronura brasiliensis) az egyik legnagyobb termetű vidrafaj is veszélyeztetett fajnak számít, szaporításának ezért komoly természetvédelmi jelentősége van. A kifejlett állatok akár 30 kilogrammosra is megnőhetnek, prémjük miatt korábban széles körben vadászták. Ma már természetvédelmi oltalom alatt állnak, de a korábbi vadászat miatt csökkent állományuk, illetve a természetes élőhelyek zsugorodása következtében napjainkban is veszélyeztetettnek számítanak. A hazai állatkertek közül csak Budapesten található meg, intézményünk 2014 óta folyamatosan részt vesz a visszatelepítésére irányuló nemzetközi együttműködésekben. Az első visszatelepítésre szánt állatkerti születésű óriásvidra is Budapestről került Argentínába, a faj egykori természetes élőhelyére. Aki persze a többi mentett fajunkkal is megismerkedne,  ezt az év minden napján megteheti, hiszen több mint 900 állatfaj tizenegyezer egyedének adunk otthont!

A vadvilág jövőjéért!

Úgy tehetünk a legtöbbet a vadvilág megőrzéséért, ha az élővilág megismerését, védelmét már gyermekkortól tanítjuk, hiszen a felnövekvő generáció nem mindegy, hogy milyen környezetet örökölnek, hány fajjal találkozhatnak unokáink, ükunokáink.

Intézményünk ezért fontos szerepet vállalt a környezeti nevelésben. Kiterjedt ismereterjesztési és oktatási tevékenységének elsődleges küldetése az élő természet titkainak bemutatása, az élővilág változatosságát, sokféleségét veszélyeztető tényezők és folyamatok megismertetése és nem utolsó sorban a személyes felelősségvállalásra való motiválás a környezetvédelem, természetvédelem, élőhelyvédelem, fajvédelem és a fenntarthatóság terén.

Oktatási kínálatunk már az óvodás kortól kezdődően beépíthető az intézmények, iskolák nevelési tervébe. Csoportfoglalkozásainkon évente több mint 7000 gyermek vesz részt. Ismereterjesztési és oktatási tevékenységünk azonban nemcsak a gyerekeknek szól, a TapiZOO és Légy Ott! programok keretén belül és az Esti séták alkalmával a felnőtt látogatóink is betekintést nyerhetnek állatkertünk történetébe, az állatok és növények varázslatos világába, és számos szórakoztató, vicces történeten keresztül az állatkert mindennapjaiba.

Tegyünk együtt a vadvilág jövőjéért! Ismerjük és ismertessük meg gyermekeinkkel a csodálatos állat- és növényvilágot, hiszen ezt hagyjuk örökségül nekik. Engedjük, hogy az Állatkert ne csak egy szórakoztató bemutatóhely legyen számukra, hanem a különleges állatfajokat és szokásaikat tanulmányozva közelebb kerülhessenek környezetükhöz, így felelősen dönthessenek jövőjükről és megőrizhessék a vadvilág sokszínűségét. Tanítsuk meg nekik a vadállatmentés mikéntjét és fajmentés fontosságát, hogy ők is ezt adhassák tovább az utánuk következő generációknak.