Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Pingvinnapon a pingvinekről 2023. január 20.

Január 20-a az állatokkal foglalkozók naptárjában világszerte a pingvinek napjaként van bejegyezve. A dolog minket is érint, hiszen 111 éve foglalkozunk pingvinekkel, jelenleg több mint harminc állatunk van, és négy fióka is van éppen.

Az állatkerti zoopedagógusok egyik kedvenc kérdése, amit a foglalkozásokon fel szoktak tenni a pingvinekkel kapcsolatban, hogy vajon egy jegesmedve mennyi pingvint tud megenni a természetben éhgyomorra. A kérdés persze beugratós, hiszen a jegesmedvék az Északi-sarkvidéken honosak, a pingvinek pedig a déli féltekén élnek, tehát a természetben soha nem találkoznak egymással.

Egyébként a pingvinek nem mind sarkvidékiek, van olyan fajuk is, amely az Egyenlítő közelében található Galápagos-szigeteken őshonos. A zoológusok a pingvinek 18-20 különböző faját tartják számon. A bizonytalanság oka az, hogy némelyik pingvin esetében vitatott, hogy önálló fajnak számít-e.

Állatkertünkben 111 esztendeje foglalkozunk pingvinekkel, s az idők során több különböző fajt is bemutattunk. Manapság – pontosabban már 1985 óta folyamatosan – a pápaszemes pingvineket láthatjátok nálunk. A kolónia több mint harminc állatból áll, és jelenleg négy fiókánk is van. Boborján és Evetke októberi kelésűek, tehát őket már sokat lehet látni a kifutón, a medence szélén kifejezetten szívesen időznek. Norris, aki november 14-én kelt, időről időre merészkedik elő a költőüregből. A legifjabb, a karácsony másnapján kelt Bilbó viszont még állandóan a költőüregben van, így egyelőre csak munkatársaink láthatják.

Az Állatkertünkben látható 144 madárfaj közül látogatóink visszajelzései, így az örökbefogadási számok alapján is a pingvinek a legnépszerűbbek. Köztük is különösen Sanyi, a most már valamivel több mint egyéves ifjú pingvinünk, aki a múlt év márciusában az éj leple alatt kisebb sétára indult a kerten kívül, úgyhogy végül a zuglói rendőröknek és a közterület-felügyelet munkatársainak kellett „igazoltatniuk".

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.