Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Pozsgások a Pálmaház teraszán 2022. május 24.

A pálmaházi – tóra néző – terasz kőkorlátjának képéhez évtizedek óta hozzátartoznak a „zodiákus” virágtartók, amelyekbe most pozsgás – más néven szukkulens – növényeket telepítettünk. A növényeket és a virágtartókat egyaránt érdemes megcsodálni.

A régies pozsgás szó eredetileg teltséget, húsosságot jelentett, de ma már inkább csak a „pirospozsgás arc" kifejezésben használatos, amely nemcsak az arc színére, hanem egészségesen telt voltára is utal. A pozsgás növények is azért kapták ezt a nevet, mert már első látásra is felhívják magukra a figyelmet húsos, telt – pozsgás – leveleikkel, szárukkal vagy gyökerükkel. Ez a jellegzetességük valójában a hosszú száraz időszakokhoz való alkalmazkodással függ össze, hiszen a húsos részekben víztartó szövetek, víztároló sejtek vannak, amelyek segítenek a növények számára átvészelni a szárazságot a következő esőkig. Persze ebben a növény takarékos vízgazdálkodása, illetve a vastag, gyakran viaszos réteggel fedett bőrszövet is segít.

A pozsgásokat nem egy egységes növénycsoportként kell elképzelni! A növények szukkulens volta valójában egy élettani jellegzetesség, a hosszan tartó szárazsághoz való alkalmazkodás olyan sajátos módja, amely több tucat különböző növénycsaládban előfordul. A legismertebb levélszukkulensnek mondható kövirózsák például a varjúhájfélék családjába tartoznak, a szintén pozsgás orvosi aloé (amelynek tudományos neve, az Aloe vera is közismert) a fűfafélék családjának tagja, és ott van még a tequila alapanyagául is szolgáló kék agávé is, amely viszont a spárgafélék egyik pozsgás képviselője. A kaktuszfélék családjába tartozó fajok jó része is pozsgás, éspedig törzsszukkulens növény.

Állatkertünkben – amely persze egyúttal növénykert is – nagy hagyománya van a pozsgás növények bemutatásának. Az viszont újdonság, hogy a Pálmaház tó felé néző teraszának kőkorlátjára is telepítettünk néhányat. Egészen pontosan azokba a műkő virágtartókba, amelyek már több mint két évtizede díszítik a pálmaházi teraszt. Magukat a virágtartókat is érdemes megcsodálni. Az oldalukon körbefutó minta valójában az állatöv, azaz a zodiákus csillagképeit, az egyes állatovi jegyeket jeleníti meg a Kostól a Halakig.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.