Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Reggeli a gorillákkal 2019. május 23.

Május 22-én, szerdán rendhagyó reggelivel kezdődött a nap a gorilláknál. A gorillacsapat tagjai „egy asztalnál” reggeliztek állatkertünk barátaival és munkatársaival, így hívva fel a figyelmet a mobiltelefonok újrahasznosítására.

Szerdán és csütörtökön szinte minden médium beszámolt arról a május 22-én reggel tartott rendhagyó reggeliről, amelyen gorillák és emberek „egy asztalnál" reggeliztek. Persze ott volt az üvegfal is, amelynek egyik oldalán a gorillacsapat tagjai, a másik oldalon pedig barátaink, s egyben az Állatkerti Alapítvány lelkes támogatói, Balázs Andrea és Németh Kristóf színművészek, valamint Véber István meteorológus, továbbá Kádár András, a Jane Goodall Intézet ügyvezetője, Montskó Éva, az Állatkerti Alapítvány vezetője, Vidákovits István, az emberszabásúak tartásáért is felelős részlegünk vezetője, a gorillák gondozóinak képviseletében pedig Burzukné Borsos Tímea foglaltak helyet.

A különleges esemény persze önmagában is érdekes lenne, és számos izgalmas felvétel készítésére is lehetőséget teremtett, ám a fő cél az volt, hogy ezzel a rendhagyó reggelivel hívjuk fel a figyelmet a már nem használt, kidobásra ítélt mobiltelefonok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára, amely a gorillákat is közelről érinti, valamint az Alapítványunk által – a Jane Goodall Intézettel karöltve – meghirdetett mobiltelefon-gyűjtési akcióra, amelynek keretében a legtöbb ilyen készüléket összegyűjtő iskolai csoportok gorilla örökbefogadást és állatkerti sétát nyerhetnek.

Mindenki tudja, hogy az emberszabású majmok, így a gorillák is, ritkulóban vannak természetes élőhelyükön. Több tényező is fenyegeti őket, de ezek közül különösen sok problémát okoz a természetes élőhelyek zsugorodása, átalakulása. Ennek a folyamatnak a motorja elsősorban a termőföld iránti éhség, illetve a bányászható nyersanyagok iránti kereslet.

Ez a dolog úgy kapcsolódik össze a mobiltelefonokkal, hogy az ilyen készülékek gyártása során felhasznált anyagok közül több, így például a koltán, a tantál nevű fém ércének bányászata is komolyan veszélyezteti a gorillák természetes életterét.

Azt természetesen senki nem mondja, hogy ne használjunk mobiltelefonokat. De ha belegondolunk abba, hogy ma szerte a világon 5 milliárdnál is több a mobiltelefon-használók száma, akik rendszeresen, általában néhány évente le is cserélik a készüléküket, akkor beláthatjuk, milyen hasznos lenne, ha az újabb mobiltelefonok gyártását amennyire csak lehet nem újonnan kibányászott, hanem az elhasznált készülékekből újrahasznosított nyersanyagokra lehetne alapozni. Így a mobiltelefonok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása olyasvalami, amellyel akár innen, Magyarországról is segíthetünk a szabad természetben élő gorilláknak, csimpánzoknak és más állatoknak.

Éppen ennek érdekében hirdette meg egyik partnerünk, a Jane Goodall Intézet a „Passzold vissza, tesó!" című mobiltelefon-gyűjtési akcióját. Az összegyűjtött készülékeket feldolgozzák, kinyerve belőlük az újrahasznosítható nyersanyagokat.

Állatkertünk Alapítványa ugyancsak csatlakozott a kezdeményezéshez, egy olyan versenyt hirdetve az iskolai osztályoknak, amelyben minden hónapban díjazzuk azt az osztályt, amelyik a legtöbb használaton kívüli, kidobásra ítélt készüléket gyűjtötte össze és adta le Állatkertünk Alapítványánál. A mobiltelefon-gyűjtési akció részletei itt olvashatók. Az akció egyébként áprilisban indult, és néhány nappal később már meg is érkeztek az első, az összegyűjtött készülékeket tartalmazó csomagok.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkozunk gorillákkal. Nemcsak azért tartjuk őket, mert bemutatásuk az ismeretterjesztés szempontjából is tanulságos, hanem például természetvédelmi okok miatt is. E ritkulóban lévő főemlősöket már öt alkalommal sikerült szaporítani, a legutóbb, 2017 decemberében született kölyök, a kis Indigo most is Állatkertünk egyik legnépszerűbb lakója. De nemcsak a természetvédelmi célú, nemzetközi tenyészprogram keretében történő szaporítás bír természetvédelmi jelentőséggel. Hiszen a nálunk lakó gorillák a vadonban élő fajtársaik nagykövetei is egyben. Bemutatásukat tehát összekapcsoljuk a gorillák, és az élőhelyükön velük osztozó más fajok védelmének előmozdításával is. Például olyan kezdeményezések segítségével, mint a mostani, mobiltelefonokkal kapcsolatos akció, amelynek egyébként már az elmúlt években is voltak kisebb-nagyobb előzményei Állatkertünkben.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.