Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sárban fetrengeni jó! 2022. augusztus 11.

Legalábbis a vízidisznók nagyon kedvelik ezt a hűsítő időtöltést. Éppen ezért a Dél-Amerika kifutóban, ahol több más állatfajjal, tapírokkal és nagy marákkal élnek társbérletben, a medence mellett sárfürdőzési lehetőséget is biztosítunk nekik.

A vízidisznók a ma élő legnagyobb termetű rágcsálók. A nagyobb példányok akár 60 kg-nál is nehezebbre nőhetnek. Dél-Amerika trópusi területein, olyan élőhelyeken őshonosak, ahol a folyók, vagy a síkságokat gyakran elöntő belvíz miatt a vizes élőhelyek kihívásaihoz kellett alkalmazkodni. A vízidisznók ujjai között úszóhártyák feszülnek, szemük, fülük és orrnyílásuk pedig a fej tetején helyezkedik el, majdnem úgy, mint a vízilovaknál vagy a krokodiloknál.

A vízidisznók másik neve, a kapibara, amely a legtöbb európai nyelvben használt, nemzetközi műveltségszónak számít, eredetileg a vízidisznók élőhelyének őslakosai által beszélt tupí, illetve guaraní nyelv szókészletéből ered. Ugyancsak a tupíból/garaníból származik néhány további, vándorszóként az egész világon elterjedt, így a magyar nyelvbe is bekerült állatnév, például a jaguár, a pirája, az aguti és a tapír is.

Állatkertünkben nagy hagyománya van a vízidisznók tartásának. Közel huszonöt éve a Dél-Amerika kifutóban láthatók, ahol több más, szintén Dél-Amerikában őshonos fajjal, tapírokkal és vízidisznókkal élnek együtt. Ezen a férőhelyen nemcsak medencét biztosítunk az állatok számára (amit a vízidisznók gyakran igénybe is vesznek), hanem dagonyázásra is van lehetőség. A sárfürdő pedig szintén kedvelt foglalatosságuk, különösen akkor, amikor meleg idő van.
Vízidisznóink egyébként rendszeresen szaporodnak. Most is vannak fiatal, cseperedőben lévő állatok, ahogyan ez a mellékelt képen is látható.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket