Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sárkánymérés 2013. július 31.

Állatkertünk egyik különleges ritkasága a komodói varánusz, amelyet Európában csak igen kevés állatkertben mutatnak be. A faj számos különlegessége közül az egyik leginkább szembetűnő, hogy igencsak nagyra nő, olyannyira, hogy a sárkánynak is becézett állat lényegében a ma élő legnagyobb testű gyíknak számít.

Mi az a dragonometria? Nem más, mint sárkánymérés! Persze ez nem valami mesebeli lovagi huncutság, hanem valós természettudományos adatfelvétel, amelyet minden évben elvégzünk az Állatkertben, közelebbről a Mérgesházban helyet kapott komodói sárkányon. Ez az állatfaj több szempontból is különleges. Egyrészt a varánuszok, sőt, az összes gyík közül a komodói sárkány nő meg a legnagyobbra. Másrészt rendkívül ritkán látható állatkertekben, így az, hogy a mi közönségünk nap mint nap megtekintheti, kivételes lehetőségnek számít. A komodói varánusz ráadásul azért is érdemes a figyelmünkre, mert néhány évvel ezelőtt bebizonyosodott, hogy a harapása mérgező, és hogy egy különleges szaporodásbiológiai sajátosság, a szűznemzés képessége is jellemzi. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a nőstény állatok akár hímek nélkül is képesek termékeny tojásokat rakni. És ha ehhez még hozzá számítjuk, hogy az Állatkertünkben látható komodói sárkány – tisztes nevén Irwin – éppen abból a fészekaljból való, amelynek kikelésével 2007-ben a szűznemzés végegesen bizonyítást nyert a tudományban, akkor igazán érthető, ha minden lehetőséget megragadunk, hogy gyarapodását és fejlődését nyomon kövessük.

Éppen ennek érdekében rendszeresen meg szoktuk mérni Irwin teljes testhosszát az orra hegyétől a farka végéig. A néhány nappal ezelőtt lezajlott méréskor az állat 235 cm hosszúnak bizonyult, ami azt jelenti, hogy kereken 10 cm-t nőtt tizenkét hónap alatt. A tavaly ugyanekkor lezajlott méréskor ugyanis még csak 225 cm volt az állat hossza, még egy évvel korábban pedig 191 cm. Ez azt is jelenti, hogy az állat növekedésének üteme, intenzitása csökkent, hiszen amíg 2011 nyara és 2012 nyara között tizenkét hónap alatt 34 cm-t nőtt, addig a következő teljes évben már csak az említett 10 cm-rel gyarapodott Irwin testhossza. Ebben a korban persze éppen ez a normális, hiszen egy hatéves állattól éppen erre számítunk. A következő években pedig inkább az lesz a jellemző, hogy az állat nem annyira a testhosszát tekintve fog majd gyarapodni, hanem testesebb és súlyosabb lesz.